cel mai bun cablu usb tip c

Cel mai bun cablu USB tip C

Ore
Research
Produse
Evaluate
Editorii nostri cerceteaza, testeaza si recomanda in mod independent cele mai bune produse. Puteti afla mai multe despre procesul nostru de examinare aici.
Ghid de cumparaturi

Cel mai bun cablu USB tip C

cel mai bun cablu usb tip c ghid cumparaturi
Cel mai bun cablu USB tip C: Ghid de cumparaturi

Cablurile USB-C sunt utilizate pentru a reincarca dispozitive electronice sau pentru a transfera fisiere, precum imagini, intre doua dispozitive. Utilizat in mod obisnuit cu multe laptopuri, desktopuri si dispozitive inteligente, acest tip de cablu este mai rapid si mai convenabil decat alte cabluri USB.

Factorul cheie la cumpararea unui cablu USB-C este compatibilitatea dispozitivului. Forma unica a mufei este incompatibila cu alte porturi USB. Daca dispozitivul dvs. nu are un port USB-C, veti avea nevoie de un adaptor pentru a utiliza un cablu USB-C. De asemenea, este important sa aveti mufele potrivite la ambele capete ale cablului, deoarece unele optiuni vin cu alte mufe, cum ar fi USB-A.

Am facut cercetarea pentru a gasi unele dintre cele mai bune cabluri USB-C disponibile. Cititi mai departe pentru a afla detalii importante pe care trebuie sa le cunoasteti pentru a gasi cablul potrivit pentru dvs. De asemenea, am inclus cateva recomandari pentru a va incepe.

Consideratii cheie

Utilizari

Cablurile USB-C sunt extrem de versatile, cel putin pe hartie, deoarece pot alimenta dispozitive si transfera date in acelasi timp. In realitate, unele cabluri sunt mai rapide si mai fiabile decat altele.

Cand va uitati la diferite optiuni de cablu USB-C, va ajuta sa stiti cum veti utiliza cablul. Il veti folosi pentru a incarca o tableta sau un smartphone? Aveti nevoie de un cablu pentru a transfera fisiere intre dispozitive? Vei folosi cablul cu mai multe dispozitive? Cunoasterea utilizarii dorite va va ajuta sa va restrangeti optiunile. Daca un cablu nu ofera performanta sau capacitatile de care aveti nevoie, cel mai bine este sa cautati in alta parte.

Compatibilitatea dispozitivului

Specificatia USB-C este considerata un „standard deschis”, ceea ce inseamna ca companiile pot modifica specificatiile pentru propriile nevoi, deci exista unele variatii in design atunci cand vine vorba de aceste cabluri. Ca urmare, unele nu sunt compatibile cu unele dispozitive, chiar daca cablul se potriveste in portul USB al unui dispozitiv.

Compatibilitatea dispozitivului inseamna ca un cablu USB-C va functiona cu un dispozitiv fara a-l deteriora. Daca cablul nu este compatibil, exista riscul de a deteriora bateria sau chiar de a declansa un incendiu daca exista suficienta energie. Acest risc creste cu cablurile de la terte parti care ar putea sa nu fie la fel de „universale” precum sugereaza ambalajul.

  • USB-C Power Delivery: Verificati daca dispozitivul dvs. este conform cu standardul USB-C Power Delivery (PD). De obicei, puteti gasi aceste informatii in manualul proprietarului sau online. Daca respecta standardul, puteti utiliza un cablu care indeplineste si standardul respectiv. Daca nu, cel mai bine este sa folositi un cablu de la producatorul dispozitivului sau unul conceput special pentru dispozitivul dvs.

Protocol USB

Cablurile si dispozitivele USB se pot confunda cu termeni precum „USB 3.0”, „micro USB” si „USB-A”. In plus fata de tipul de mufa (marcat cu litere precum A, B si C), toate cablurile USB au un protocol specific care afecteaza compatibilitatea dispozitivului si ratele de transfer de date. Majoritatea dispozitivelor sunt compatibile cu USB 3.0, desi unele laptopuri si desktop-uri mai vechi pot fi limitate la versiunea 2.0 mai lenta.

Veti gasi cabluri USB-C care utilizeaza protocolul USB 2.0, 3.0 sau 3.1 (Gen 1 sau 2). In majoritatea cazurilor, cel mai bine este sa gasiti un cablu cu acelasi protocol ca dispozitivul dvs. Daca laptopul dvs. este limitat la USB 2.0, veti avea nevoie de un cablu USB-C cu protocolul 2.0. O asociere nepotrivita a cablului / dispozitivului poate limita viteza sau poate impiedica functionarea completa a cablului.

Doua dintre cele mai frecvente utilizari pentru orice cablu USB sunt transferul de date intre doua dispozitive si incarcarea bateriilor. De exemplu, puteti utiliza un cablu USB-C pentru a transfera fisiere foto de pe telefonul smartphone direct pe un laptop in loc de prin e-mail sau cloud, totul in timp ce incarcati bateria in acelasi timp.

  • Viteza de transfer: protocolul cablului stabileste viteza maxima de transfer posibila. Cablurile USB 3.0 si 3.1 Gen 1 sunt capabile sa transfere viteze de pana la 5 gigaocteti pe secunda (Gbps). USB 3.1 Gen 2 dubleaza aceasta clasificare la 10 Gbps. Deoarece USB-C este un standard deschis, totusi, acestea nu sunt singurele optiuni in ceea ce priveste viteza. De exemplu, cu protocolul Apple Thunderbolt 3, puteti atinge viteze de transfer de 40 Gbps.
  • Viteza de incarcare: bateria dispozitivului si designul cablului determina viteza de incarcare. Unii producatori au proiectat cabluri cu capacitati de „incarcare rapida” sau „incarcare turbo”. Altii se bazeaza doar pe puterea de alimentare a protocolului USB al cablului.

Pentru cele mai bune performante, alegeti un cablu USB-C cu 3.1 Gen 2, cu exceptia cazului in care aveti nevoie de un protocol mai lent pentru dispozitivul dvs.

Caracteristici cablu USB tip C

Tip mufa

Lucrurile devin dificile atunci cand vine vorba de tipurile de prize de cablu USB. Diferitele forme si dimensiuni inseamna ca trebuie sa gasiti un cablu cu mufele potrivite la ambele capete pentru dispozitivele pe care doriti sa le conectati. Mufele USB de tip C sunt concepute pentru a fi mai usor de utilizat decat alte versiuni: sunt mici, robuste si reversibile, deci nu trebuie sa le introduceti intr-un anumit mod in port.

Cablurile USB-C cu doua prize de tip C nu sunt la fel de obisnuite ca si cablurile „captive” – cablurile USB-C cu o priza de tip C si un tip de fisa diferit la celalalt capat. Veti gasi o varietate de cabluri destinate diferitelor dispozitive cu prize mai mici sau mai mari. Majoritatea cablurilor au mufa mare USB de tip A, obisnuita pentru laptopuri, desktopuri si incarcatoare . Dispozitivele mai vechi si mai mici pot necesita un cablu cu o priza mini sau micro.

Dispozitivele si utilizarea dorita vor influenta in mare masura tipul de priza de care aveti nevoie. In majoritatea cazurilor, acest lucru este la fel de simplu ca si gasirea unui cablu care sa se potriveasca in portul USB al dispozitivului. Daca aveti dubii, consultati specificatiile dispozitivului dvs. pentru a vedea ce tip de mufa USB necesita. Acordati atentie specificatiilor sau ambalajului cablului USB-C pentru a va asigura ca are si capetele de conectare corecte.

Tipul cablului

Calitatea si lungimea cablurilor difera de la optiune la optiune.

  • Calitate: In majoritatea cazurilor, cablurile mai scumpe utilizeaza materiale de calitate superioara, cu un design general mai bun si o constructie mai durabila. Optiunile de valoare pot fi decente daca bugetul dvs. este redus, dar ar trebui sa va asteptati ca aceste cabluri sa fie mai susceptibile la deteriorari sau uzura normala.
  • Lungime: majoritatea cablurilor masoara mai putin de un picior daca sunt pentru dispozitive mai mici sau laptopuri. Cablurile mai lungi, de obicei cuprinse intre trei si sase picioare, sunt obisnuite pentru computerele desktop sau echipamentele specializate care necesita o lungime suplimentara.

Adaptoare

Deoarece compatibilitatea poate fi o problema cu dispozitivele care au porturi USB mai vechi, adaptoarele au devenit obisnuite pentru obiective precum prizele USB de tip A si HDMI . Daca doriti un cablu USB-C cu doua prize de tip C, un adaptor este o alternativa buna la un cablu captiv cu un singur capat de tip C.

  • USB-C la USB-A: Aceste adaptoare functioneaza bine cu dispozitive mai vechi cu un port USB standard limitat la protocolul 2.0. Adaptoarele de afisaj pentru HDMI, DisplayPort si monitoarele sau televizoarele VGA mai vechi sunt bune pentru streaming video de pe un dispozitiv mic pe un ecran mai mare.
  • Hub-uri: hub-urile USB se incadreaza si in categoria adaptoarelor. Extindand numarul de porturi USB ale unui dispozitiv, un hub vine atat sub forma alimentata, cat si fara alimentare, pentru a comunica cu o serie de accesorii si periferice care s-ar putea sa nu se potriveasca cu porturile standard ale unui computer. Huburile USB-A catre USB-C sunt o optiune excelenta pentru utilizarea accesoriilor computerului mai vechi cu un laptop sau desktop mai recent.

Preturi cablu USB tip C

Puteti gasi cabluri USB-C la multe puncte de pret diferite, dar din moment ce majoritatea cablurilor sunt accesorii simple pentru computere si alte dispozitive, va puteti astepta ca optiunile de calitate sa fie accesibile.

Ieftin: la nivel inferior, majoritatea cablurilor USB-C cu doua prize de tip C variaza de la 25 RON pana la 75 RON pentru un singur cablu. Un bun cablu USB-C la USB-A este, de asemenea, usor de gasit in jurul acestui pret. Daca aveti nevoie doar de un cablu de baza pentru a transfera fisiere sau pentru a alimenta un dispozitiv, acest interval este suficient de bun.

Gama medie: daca cheltuiti intre 75 si 100 RON , veti gasi optiuni de calitate superioara, impreuna cu cabluri captive cu capete diferite, precum adaptoare HDMI si DisplayPort. Pachetele economice de doua pana la patru cabluri incep, de asemenea, in aceasta gama. La acest pret, va puteti astepta ca datele si viteza de incarcare sa fie aproape de limita superioara a protocolului USB al cablului.

Scump: la 100 RON si peste , cablurile specifice dispozitivului si cablurile de specialitate sunt cele mai frecvente. De exemplu, multe cabluri Thunderbolt si Lightning catre USB-C stau chiar in jurul valorii de 100 RON. Hub-urile si adaptoarele USB-C mari incep, de asemenea, de la acest pret si ajung la aproximativ 350 RON.

Sfaturi

  • Cautati produse cu certificare USB-IF. Veti gasi un logo cu puterea incarcatorului undeva pe ambalaj sau pe produs. Aceasta marca de conformitate inseamna ca incarcatorul a fost proiectat si testat cu alte dispozitive USB-C.
  • Puneti impreuna un kit adaptor pentru a maximiza utilizarea si versatilitatea unui cablu USB-C simplu cu doua capete de tip C. Un adaptor USB-A face un drum lung pentru majoritatea dispozitivelor mai mari. Pentru video, adaugati si un adaptor HDMI sau VGA (pentru proiectoare si monitoare mai vechi) in mix.
  • Comandati cabluri de schimb de la producatorul dispozitivului. Daca trebuie sa inlocuiti un cablu USB-C care a venit cu un dispozitiv precum o tableta sau un smartphone, comandati inlocuitorul de la producator pentru a evita orice ingrijorare cu privire la problemele de compatibilitate.
  • Utilizati un cablu USB-C cu portul Apple Thunderbolt 3. Nu veti obtine aceleasi viteze aprinse, dar un cablu USB-C este o alternativa buna intr-o ciupire.

Intrebari frecvente

I. Trebuie sa trec la un cablu USB-C?

R. Nu, cu exceptia cazului in care dispozitivul dvs. are un port USB-C. Dispozitivele mai vechi cu mai multe porturi USB-A standard, de exemplu, sunt perfect in cazul cablurilor USB mai vechi. Mai important, aceste dispozitive probabil nu vor putea profita de viteza de transfer si incarcare mai mare daca sunt limitate la protocoale USB mai vechi, cum ar fi 2.0.

I. Dispozitivul meu se va incarca de fapt mai repede cu un cablu USB-C?

R. Asta depinde de dispozitivul dvs., de tipul incarcatorului si de protocolul USB de baza. Dispozitivele mai vechi cu USB 2.0 sau 3.0 nu vor vedea nicio modificare a vitezei de incarcare. Dispozitivele mai noi care pot profita de cel mai recent standard de alimentare, USB Power Delivery, pot utiliza un cablu USB-C pentru viteze mai mari. Daca aveti un dispozitiv cu capacitati proprii de incarcare rapida sau turbo-incarcare, va trebui probabil sa utilizati cablul producatorului pentru cele mai bune rezultate.

I. Pot folosi un cablu USB-C cu un dispozitiv mai vechi?

R. Puteti utiliza un cablu USB-C cu dispozitive care nu au un port USB-C. Aceasta este o modalitate excelenta de a conecta dispozitive inteligente mai noi, cum ar fi o tableta la laptopuri mai vechi sau desktopuri pentru a transfera fisiere. Veti avea nevoie de un adaptor sau un cablu captiv cu mufa USB potrivita pentru a conecta cablul USB-C la dispozitivul mai vechi.

Lasa-ne un feedback

Staff Editorial
DespreGeek

Geek claseaza cele mai bune produse pentru persoanele care doresc sa stie rapid ce sa cumpere.

Te-ar putea interesa
Asistentul tau de shopping
Vezi oferta eMAG.ro