DE CE NOI: GEEK petrece mii de ore examinand, intervievand experti si testand produse pentru a ajuta consumatorii sa cumpere informat. Afla mai multe »
Urmaresc recomandarile noastre
Platformele de jocuri video, cum ar fi Xbox si PlayStation, sunt grozave, dar, deoarece lanseaza hardware nou doar la fiecare 5-10 ani, sunt adesea lasate in urma de noile tehnologii in evolutie dupa primele 18 luni. Jucatorii care au nevoie sa traiasca la marginea sangerarii tehnologiei apeleaza la jocurile pe PC, unde pot cumpara sau construi oricand o platforma de jocuri pe computer cu cele mai recente specificatii.
Dar atunci cand vine vorba de construirea setarilor de jocuri pe PC, bijuteria coroanei este monitorul. Monitorul controleaza toate aspectele vizuale ale jocurilor, de la rezolutie la raportul de contrast (si tot ceea ce este intre ele), deci este important sa il alegeti pe cel potrivit pentru ca restul hardware-ului dvs. sa straluceasca.
Alegerea monitorului potrivit inseamna sa stii ce cauti si ce necesita jocurile tale preferate – de exemplu, multe titluri de jocuri triple-A pot rula la rezolutie 4K, iar unele chiar accepta High Dynamic Range (HDR), astfel incat sa poata produce imagini ultra-clare, perfect colorate.
Daca sunteti gata sa gasiti monitorul perfect pentru platforma de jocuri pe computer sau daca doriti doar monitorul cel mai versatil pe care il puteti gasi, sunteti in locul potrivit. Sa cercetam tot ce trebuie sa stiti despre monitoarele de jocuri.
O multime de specificatii ale monitorului sunt un amestec de acronime, numere si cuvinte de marketing inventate, dar exista o mana care conteaza cu adevarat. Iata cele mai importante caracteristici:
Singurul factor care va afecta cel mai mult jocul este cat de mare este ecranul. Dimensiunea „corecta” va varia in functie de jucator, dar majoritatea jucatorilor considera ca monitoarele sub 27 inci sunt inadecvate pentru jocurile pe PC. Majoritatea monitoarelor pentru jocuri au dimensiuni cuprinse intre 24 si 32 inci, masurate in diagonala.
Dupa dimensiunea ecranului in sine, cel mai important atribut al monitorului este rezolutia sau cati pixeli pot fi afisati pe ecran simultan. Jocurile moderne pentru PC sunt construite pentru rezolutii extrem de ridicate, iar un monitor de inalta rezolutie este necesar pentru a va bucura de majoritatea jocurilor asa cum au intentionat dezvoltatorii. In general, cel mai bine este sa obtineti un monitor de jocuri care accepta o rezolutie minima de 2560 x 1440p.
Monitoarele functioneaza redesenand in mod constant ecranul pe care il vedeti, iar rata de reimprospatare se refera la cate ori pe secunda un monitor poate redesena (sau reimprospata) un intreg ecran. Rata de reimprospatare este masurata in hertz (Hz), iar majoritatea monitoarelor care nu sunt pentru jocuri au o rata de reimprospatare de 60 Hz. Jocurile pe PC arata si au performante mult mai bune pe ecranele cu rate de reimprospatare mai mari, astfel incat jucatorii opteaza de obicei pentru monitoare cu rate de reimprospatare de 120 Hz sau mai mari. In general, pentru cea mai buna imagine posibila, este o idee buna sa cumperi un monitor cu cea mai mare rata de reimprospatare pe care ti-o poti permite.
Timpul de raspuns este masurarea care reflecta timpul necesar unui singur pixel pentru a trece de la aprins (activ) la aprins (complet inactiv sau negru) la aprins din nou. Este in esenta o masurare a vitezei cu care se pot schimba pixelii individuali. Atunci cand un monitor are un timp de raspuns ridicat, este posibil sa vedeti „fantoma” (ecouri ale lucrurilor care au fost recent pe ecran), care pot distrage incredibil jocurile. Nu va faceti nicio greseala: timpul de raspuns are un efect mare asupra jocurilor, iar un monitor inadecvat poate fi un dezavantaj semnificativ in unele jocuri. Majoritatea monitoarelor traditionale au un timp de raspuns de 5 milisecunde (ms), dar pentru jocuri, cautati un monitor cu un timp de raspuns de 1 ms sau 2 ms.
Monitoarele pentru jocuri au de obicei mai multe optiuni de conectivitate decat monitoarele traditionale, astfel incat sa poata accepta un semnal dintr-o varietate mai larga de surse. De exemplu, multe monitoare de jocuri au intrari HDMI , DVI si displayPort, astfel incat sa le puteti conecta la orice, fara a fi nevoie sa utilizati un adaptor ciudat. Inainte de a cumpara un monitor de jocuri, asigurati-va ca are solutiile de conectivitate potrivite pentru placa video a computerului.
Daca cautati mai mult decat functionalitati de baza de pe monitorul dvs. de jocuri, aveti noroc. Din ce in ce mai multe monitoare de jocuri se diferentiaza oferind functii de nisa. Iata extrasele care pot transforma monitorul dvs. de jocuri de la „destul de grozav” la „minunat de minunat”.
HDR: Gama dinamica ridicata sau HDR este o caracteristica gasita in multe filme care imbunatateste considerabil culorile, luminozitatea si profunzimea calitatii imaginii unui ecran. Multe filme de pe Netflix, Amazon si Vudu sunt oferite in HDR, iar vizionarea unui film in HDR poate transforma experienta. Daca intentionati sa utilizati monitorul de jocuri pentru a viziona filme , luati in considerare utilizarea unui monitor care are HDR. Calitatea imaginii va face ca filmele tale sa arate aproape la fel de bine ca si jocurile tale.
Afisaje fara rame : Unele monitoare de jocuri opteaza pentru aspectul fara rame (uneori denumit „fara cadru”), care maximizeaza ecranul si ofera un sentiment de eleganta. Afisajele fara cadru nu sunt doar pentru aspect. Sunt perfecte pentru configuratii multi-monitor, astfel incat sa puteti aseza doua sau trei unul langa celalalt pentru a forma un peisaj perfect. Daca intentionati sa construiti o configuratie de jocuri cu mai multe monitoare, va recomandam sa cumparati un monitor fara rame.
Hub-uri USB: Unele monitoare de jocuri au hub-uri USB incorporate , astfel incat sa puteti atasa un cablu USB intre monitor si computer si apoi sa utilizati porturile USB suplimentare de pe monitor. Huburile USB sunt deosebit de utile daca computerul dvs. de jocuri este un laptop cu un numar limitat de porturi USB.
Monitoarele de jocuri pot deveni destul de scumpe, dar daca esti atent, nu este greu sa gasesti o afacere. Iata ce va puteti astepta sa obtineti pentru banii dvs. atunci cand vine vorba de monitoare de jocuri.
Ieftin: intre 1.200 si 2.000 RON, veti gasi monitoare de jocuri entry-level care sunt decente, dar nu uimitoare. Modelele din aceasta gama de preturi au de obicei caracteristici bune, cu cel putin un defect critic, asa ca nu va mirati daca vedeti „chilipiruri” pe monitoarele rapide care afiseaza doar rezolutii mici. Daca aveti nevoie de un model de inceput sau daca sunteti un jucator mai obisnuit, nu trebuie sa cheltuiti mult, dar daca jucati pentru a castiga, va trebui sa cheltuiti putin mai mult decat acesta.
Gama medie: intre 2.000 si 3.000 RON, veti intalni cele mai bune valori in monitoarele de jocuri. Monitoarele din aceasta gama de preturi includ de obicei rate de reimprospatare ridicate, timpi de raspuns redusi si tehnologie video suplimentara, cum ar fi FreeSync de la AMD. Jucatorii competitivi vor putea gasi cu usurinta monitorul potrivit in aceasta gama de preturi.
Scump: intre 3.000 si 5.000 de lei, monitoarele de jocuri sunt enorme si includ pana la ultimul clopot si fluier. Daca sunteti in cautarea unui monitor mai mare de 27 de inci sau a unui monitor ultrawide, asteptati-va ca costul total sa aiba o virgula.
I. Pot folosi un monitor de jocuri ca monitor normal daca nu sunt jucator?
R. Da. Toate monitoarele de jocuri sunt inca monitoare si pot face toate lucrurile pe care le poate face un monitor care nu este de jocuri. Acestea fiind spuse, daca nu intentionati sa faceti jocuri, un monitor de jocuri ar putea fi mai mult decat aveti nevoie. S-ar putea sa doriti sa economisiti bani luand in considerare un monitor traditional sau curbat.
I. De ce unele monitoare promoveaza G-SYNC sau FreeSync? Este important?
R. Unele placi video pentru PC includ tehnologie care ajuta la combaterea problemelor de imagine prin potrivirea dinamica a cadrelor monitorului cu continutul afisat. (Daca ati vazut vreodata o imagine in care o parte a acesteia este neclara sau decalata intermitent, este posibil ca monitorul dvs. sa se fi luptat sa se adapteze la variatiile din rata de afisare a semnalului video.) FreeSync este un standard deschis creat de AMD pentru potrivire dinamica a continutului. Deoarece nu are taxe de licentiere, se gaseste pe multe monitoare. G-SYNC este tehnologia echivalenta a producatorului de cipuri grafice NVIDIA, dar G-SYNC este o tehnologie brevetata, licentiata, care poate creste costul monitoarelor. Atat FreeSync, cat si G-SYNC sunt solutii bune, desi jucatorii discuta frecvent despre ce este mai bun.
I. Monitoarele curbate sunt bune pentru jocurile pe computer?
R. Depinde pe cine intrebi. Monitoarele curbate sunt concepute pentru a imita curbura globului ocular si, in teorie, implica viziunea periferica pentru a crea o experienta mai captivanta. Unii jucatori jura pe monitoare curbe, sustinand ca poate face ca unele jocuri sa se simta ca niste filme IMAX; altii considera ca este un truc care poate provoca probleme cu stralucirea luminii din apropiere. Suntem mari credinciosi in monitoarele curbe, dar, desigur, este o alegere care ar trebui sa depinda de gustul personal mai mult decat orice altceva.
Geek claseaza cele mai bune produse pentru persoanele care doresc sa stie rapid ce sa cumpere.