DE CE NOI: GEEK petrece mii de ore examinand, intervievand experti si testand produse pentru a ajuta consumatorii sa cumpere informat. Afla mai multe »
Urmaresc recomandarile noastre
Routerele sunt coloana vertebrala a accesului la internet, atat acasa, cat si la serviciu. Daca nu lucrati exclusiv de pe un dispozitiv celular, de fiecare data cand accesati internetul, faceti acest lucru printr-un router.
Un router wireless functioneaza luand o conexiune la internet si utilizand unde radio pentru a transmite semnale de retea catre dispozitive compatibile. Calitatea routerului dvs. poate avea un impact semnificativ asupra calitatii experientei dvs. pe internet. Mai ales ca oamenii au devenit mai conectati, cu mai multe dispozitive care acceseaza internetul ca niciodata, aveti nevoie de un router care sa tina pasul cu cerintele moderne.
Dar, inainte de a cumpara, aveti multe de luat in considerare, de la cat de multa putere aveti nevoie, fie ca doriti functii suplimentare, cum ar fi controlul parental, software de securitate sau posibilitatea de a va controla routerul printr-o aplicatie pentru smartphone. Pentru a afla mai multe, continuati sa cititi ghidul nostru. Daca sunteti gata sa cumparati, luati in considerare unul dintre modelele noastre recomandate.
La fel ca un computer , un router are un procesor si o memorie care ii permite sa isi indeplineasca sarcinile. Cu cat procesorul este mai puternic si cu cat are mai multa memorie, cu atat functioneaza mai bine. Acest lucru este valabil mai ales, deoarece mai multe dispozitive se conecteaza la un router pentru acces la internet. Cu ani in urma, ar fi putut exista doar unul sau doua computere intr-o casa intreaga care erau conectate la internet. Astazi exista computere, smartphone-uri, tablete, imprimante si televizoare . Adaugati mai multe dispozitive de streaming de pe Netflix, Hulu, Amazon Prime, YouTube si alte servicii, iar routerele de baza mai vechi pur si simplu nu pot tine pasul.
Majoritatea furnizorilor de servicii de internet (ISP) furnizeaza acces la internet care este inca masurat in megati, nu in gigati. Problema este ca majoritatea routerelor care sunt sub-gigabit ofera doar viteze de 100 megabiti. Odata cu introducerea accesului la internet bazat pe fibra pe multe piete, tot mai multi furnizori de servicii Internet ofera viteze de cateva sute de megabiti. Ca urmare, nu are rost sa ai un router care iti blocheaza viteza. Chiar daca ISP-ul dvs. nu ofera in prezent viteze mari, de obicei merita cativa dolari suplimentari pe care ii costa pentru ruterul dvs. in viitor si fiti pregatiti atunci cand sunt disponibile viteze mai mari.
Specificatia wireless a trecut prin mai multe revizuiri de-a lungul anilor, semnificate de literele care urmeaza numerelor. Versiunea protocolului cea mai buna pentru verificarea viitoare a achizitiei dvs. este 802.11ac, deoarece multe dispozitive actuale si cele mai viitoare o vor suporta. Deoarece 802.11ac este compatibil cu versiunile anterioare, chiar daca aveti dispozitive mai vechi, acestea ar trebui sa se poata conecta.
Un alt lucru de luat in considerare este daca un router ofera SU-MIMO, care inseamna un singur utilizator, intrari multiple, iesiri multiple sau MU-MIMO, care inseamna multi-utilizator, intrari multiple, iesiri multiple.
Daca dispozitivul dvs. nu accepta 802.11ac, se poate conecta in continuare datorita compatibilitatii cu versiunile anterioare, dar nu va putea profita de caracteristicile MU-MIMO si va primi, in schimb, date prin SU-MIMO.
Un alt factor de luat in considerare este adaugarea de firmware terta parte. TP-Link, la fel ca multi producatori de rute , are o istorie lunga de a permite instalarea firmware-ului tertilor pe routerele sale.
Desi acest lucru nu va atrage multi utilizatori, optiunea de a utiliza firmware terta parte sau open-source ofera utilizatorilor experimentati posibilitatea de a regla cum functioneaza routerul lor in moduri in care firmware-ul din fabrica nu se poate potrivi. In plus, firmware-ul routerului open-source are reputatia de a fi mai stabil si mai sigur decat firmware-ul stoc, ceea ce il face o optiune buna pentru aplicatiile in care securitatea este de o importanta capitala.
Routerele vin cu capabilitati simple, duale sau tri-benzi. Aceasta inseamna ca un router multibanda este capabil sa trimita mai multe semnale wireless. Aceasta poate fi o caracteristica utila daca doriti sa creati mai multe retele, cum ar fi pentru oaspeti, streaming sau acces public.
O alta caracteristica pe care ar trebui sa o cautati este porturile USB. Porturile USB va permit sa conectati alte dispozitive – cum ar fi imprimantele – astfel incat sa le puteti accesa prin retea.
In timp ce optiunile wireless ale unui router pot fi principalul obiectiv, ar trebui sa cautati in continuare un router care are porturi Ethernet, de preferinta varietatea gigabit. Aceasta este o caracteristica utila pentru masinile mai vechi sau computerele desktop fara card wireless. De asemenea, sunt la indemana atunci cand trebuie sa va conectati la router folosind cea mai sigura metoda posibila.
Odata cu cresterea atacurilor cibernetice, routerele sunt din ce in ce mai vizate de hackeri. Ca raspuns, multe routere mai noi vin cu software de securitate care le ajuta sa le protejeze de virusi, ransomware si alte atacuri.
Daca aveti copii, unele routere includ controale parentale pentru a proteja copiii de accesarea continutului inadecvat online.
O alta caracteristica placuta de a avea este posibilitatea de a controla si configura routerul prin intermediul unei aplicatii pentru smartphone sau tableta. Aceasta este adesea o experienta mai lina si mai simplificata decat utilizarea smartphone-ului pentru a va conecta la panoul de administrare standard la care ati accesa in mod normal prin intermediul computerului. Aplicatia TP-Link se numeste Tether. Cand cumparati un router TP-Link, cautati unul care face publicitate pentru asistenta Tether.
Ieftin: Avand in vedere gama larga de caracteristici, routerele pot varia foarte mult in ceea ce priveste pretul. Modelele de baza au, de obicei, capacitate single-band, fara porturi USB si procesoare single-core. Sunt bune pentru o retea de domiciliu cu un numar limitat de dispozitive si costa de obicei sub 200 RON .
Mid-range: modelele mid-range au wireless cu banda duala, o gama mai buna, cel putin un port USB, software imbunatatit si sunt sub 700 RON.
Scump: Modelele de top includ porturi USB multiple, wireless dual sau tri-band, cea mai lunga gama wireless si software de ultima generatie pentru a ajuta la gestionarea si protejarea dispozitivului. Aceste routere sunt o alegere buna pentru intreprinderile mici sau casele cu o multime de dispozitive conectate si costa de la 700 RON in sus.
Ideal pentru utilizari grele, routerul de jocuri inteligent tri-band TP-Link AC5400 este un router MU-MIMO de ultima generatie, care are conectivitate gigabit, software antivirus integrat, suport tri-band, 802.11ac, asistenta Alexa, 1,4 GHz dual-core procesor si o garantie de doi ani. -Link TP AC1750 Router WiFi inteligent este un dual-band, router 802.11ac proiectat pentru uz casnic. Vine cu trei antene externe pentru WiFi cu raza lunga de actiune si o garantie de doi ani.
I. Nu pot folosi routerul pe care mi-l inchiriaza ISP-ul meu?
R. Da, dar de multe ori e mai bine sa-ti cumperi propriul. Nu numai ca se va plati rapid, dar puteti cumpara si un router de calitate mult mai inalta decat va incarca ISP-ul.
I. Imi pot configura routerul prin WiFi?
R. Da, desi este posibil sa aveti un succes mai bun configurandu-l prin Ethernet. Unele routere au anumite configuratii blocate functional, cu exceptia cazului in care va conectati fizic la acesta.
I. Dispozitivul meu Alexa va functiona cu routerul meu?
R. Ar trebui. Pentru a fi sigur, cautati un model care promoveaza in mod specific asistenta Alexa.
Geek claseaza cele mai bune produse pentru persoanele care doresc sa stie rapid ce sa cumpere.