DE CE NOI: GEEK petrece mii de ore examinand, intervievand experti si testand produse pentru a ajuta consumatorii sa cumpere informat. Afla mai multe »
Urmaresc recomandarile noastre
Un telescop bun este mai mult decat un mod convenabil de a vedea cateva stele pentru o astronomie amatora. Un telescop cu puterea si caracteristicile potrivite poate oferi o experienta educativa, uluitoare, care reuneste prieteni si membri ai familiei pentru a observa universul din jurul nostru.
Este important sa va ganditi cum veti folosi telescopul si ce tipuri de obiecte doriti sa vedeti cu el. Telescoapele vin in mai multe varietati diferite, care includ corpuri compuse, reflectorizante si refractoare. Claritatea, claritatea, dimensiunea si greutatea vor varia in functie de design, calitate si materialele de constructie ale telescopului.
Pentru a simplifica procesul de cumparare a unui nou telescop, am facut cateva recomandari ale unora dintre cele mai bune optiuni disponibile. Cititi mai departe pentru a afla despre diferitele caracteristici pe care trebuie sa le luati in considerare pentru a face o achizitie inteligenta.
Un telescop colecteaza lumina dintr-o scena si focalizeaza lumina, ceea ce la randul sau face ca obiectele indepartate sa para mai apropiate. Lumina de la obiectul catre care tintiti telescopul se deplaseaza prin lentila telescopului si in tub. Diafragma obiectivului determina cata lumina calatoreste prin lentila; o deschidere mai mare permite intrarea mai multor lumini.
Optica din interiorul telescopului focalizeaza apoi acea lumina pe un punct, permitandu-va sa vedeti obiectul. Folosind un inel sau cadran pe telescop, puteti regla focalizarea si va puteti clarifica vederea. Partile din interiorul ocularului maresc punctul focal, facand obiectele sa para mai aproape decat sunt in realitate. Va puteti gandi la ocular ca la o lupa, deoarece functioneaza pe principii similare.
Pentru astronomii amatori, exista trei tipuri de modele de telescop: compus, reflector si refractor. Fiecare are un aspect similar, dar toate functioneaza putin diferit.
Ocularul unui telescop compus se afla in spate. Acest design are doua oglinzi in interiorul telescopului: una langa ocular si una in fata. Oglinda din fata este combinata cu un obiectiv.
Acest design al telescopului se diferentiaza de un ocular care se extinde pe verticala in afara tubului, de obicei aproape de fata. O oglinda din partea din fata a tubului aduna lumina. Apoi reflecta acea lumina catre o alta oglinda, care reflecta lumina catre ocular.
Acesta este cel mai comun design gasit pe telescoapele destinate consumatorilor. Un obiectiv mare din fata trece lumina prin tub spre o oglinda din ocular in spatele tubului. Lumina respectiva se deplaseaza apoi in ocular din spatele tubului.
Cand cumparati un telescop, trebuie mai intai sa va intrebati cum doriti sa utilizati dispozitivul si ce caracteristici conteaza cel mai mult pentru dvs.
Planuiti sa scoateti telescopul din oras in noptile instelate de peisajul rural? Daca da, probabil ati aprecia un telescop usor, usor de transportat.
Cautati o modalitate de a observa cerurile cu un buget restrans? Daca da, este posibil sa fiti interesat de o optiune de telescop mai ieftina.
Raspunsurile la astfel de intrebari va ajuta sa determinati daca ar trebui sa obtineti un telescop compus, reflector sau refractor.
Daca claritatea si claritatea se afla pe lista prioritatilor dvs., va recomandam un telescop refractor.
Desigur, telescoapele refractor sufera uneori de aberatie cromatica. Acest lucru se manifesta de obicei ca o franjura mov sau verde in jurul obiectelor. Dar aceasta este o problema minora.
Atata timp cat aveti un telescop cu design refractor cu o deschidere mare (si o poluare luminoasa minima), acesta poate crea o calitate excelenta a imaginii.
Daca locuiti in oras si trebuie sa va transportati telescopul in locatii unde puteti vedea stelele, dimensiunea unitatii conteaza. Un telescop reflector este cel mai usor design disponibil. Un telescop refractor este cea mai grea optiune; recomandam acest tip pentru persoanele care nu intentioneaza sa-si mute telescopul prea mult.
Telescoapele compuse sunt de obicei cele mai voluminoase dintre cele trei modele. Retineti acest lucru daca intentionati sa va transportati telescopul frecvent.
Daca doriti sa vizualizati „obiecte de pamant” (pasari, animale salbatice) mai degraba decat cerul, un telescop reflector nu va functiona. Va sfatuim sa ramaneti cu un refractor sau cu un telescop compus pentru a vizualiza obiecte din pamant.
Daca doriti sa vedeti stele si planete slabe, reflectorul si modelele compuse functioneaza la fel de bine. Telescoapele refractoare fac o treaba slaba cu obiecte slabe.
In general, telescoapele cu reflector tind sa coste mai putin decat celelalte tipuri. Cu toate acestea, exista exceptii de la aceasta regula, iar lista noastra de produse ilustreaza acest lucru.
Unitatile mai putin costisitoare din lista noastra sunt unitatile refractoare (asa cum am mentionat anterior, sunt, de asemenea, cel mai bun tip de telescop pentru incepatori). Iar cea mai scumpa unitate din lista noastra, Orion SpaceProbe , este un model cu reflector. De asemenea, se intampla sa fie alegerea noastra pentru cel mai bun dintre cei mai buni.
Telescoapele refractor au un design usor de utilizat, cu un ocular bine plasat. Unitatile Barska Starwatcher si Meade Infinity din lista noastra de produse sunt ambele modele de refractor care s-ar potrivi incepatorilor. Tubul unui telescop refractor este complet etansat, ceea ce inseamna ca necesita intretinere putin sau deloc.
Telescoapele compuse sunt, de asemenea, relativ usor de utilizat si necesita o intretinere redusa. Si pentru ca puteti conecta cu usurinta un computer la o unitate compusa pentru tintirea telescopului, va veti bucura de succes imediat in gasirea stelelor si a planetelor.
Deoarece telescoapele cu reflector au un tub deschis la un capat, acestea colecteaza praful si necesita curatare regulata. Optica poate fi scoasa din aliniament mai usor decat celelalte modele, necesitand mai multa intretinere.
Cat de mult ar trebui sa cheltuiti pe un telescop?
Pentru cineva fara experienta de observare a stelelor, este cel mai bine sa incepeti cu un telescop ieftin care se afla sub valoarea de 450 RON. Cel mai bun din lista noastra de produse, Celestron PowerSeeker, costa 250 RON si se potriveste bine in acest punct de pret „pentru incepatori”. O alta unitate de pornire buna din lista noastra de produse este modelul de refractor iOptron iExplore la un cost de 55 RON.
Dupa un timp, daca descoperi ca iti place foarte mult astronomia, poti oricand sa treci la o unitate de nivel mediu pentru cateva sute de dolari. Orion SpaceProbe Reflectorul Ecuatoriala este priciest telescopul in lista noastra de produse la un cost de 1.500 RON. Dar cu siguranta nu este cel mai scump telescop amator de acolo.
Unele telescoape high-end pentru astronomii amatori costa cateva mii de lei.
I: Cum aleg un loc minunat pentru a-mi folosi telescopul?
R: Cand vizualizati obiecte noaptea, veti dori sa va indepartati de zonele de poluare luminoasa (cum ar fi orasul). Gasiti un camp deschis care nu contine copaci, turnuri celulare si stalpi de telefon.
De asemenea, veti dori sa stati departe de obiectele care radiaza caldura noaptea. De exemplu, o parcare din ciment absoarbe caldura de la soare toata ziua si o elibereaza noaptea. Acest lucru ar putea interfera cu capacitatile de vizualizare.
I: Cum pot gasi obiecte de vazut?
R: Cerul noptii este urias, ceea ce face dificila gasirea anumitor obiecte fara ajutor. Sunt disponibile aplicatii pentru smartphone-uri care va pot ajuta sa identificati obiecte comune pe cerul noptii, inclusiv planete.
Unele modele de telescop pot fi conectate si la un computer. De exemplu, Orion SpaceProbe – castigatorul nostru Best of the Best – are un software excelent disponibil pentru a fi utilizat cu el. Veti folosi un pachet software pentru a alinia corect telescopul, gasind exact obiectul dorit.
I: Nu vad detalii in telescopul meu, precum cele pe care le vedeti in fotografiile spatiale. Este telescopul meu rupt?
R: Aproape sigur ca nu. Telescoapele portabile destinate astronomilor amatori pur si simplu nu se pot potrivi cu calitatea extraordinara pe care o veti gasi cu telescoapele uriase, cu locatie fixa. Folosirea propriului telescop poate fi foarte distractiv, dar trebuie sa-ti temperezi putin asteptarile. Culorile vor fi mai plictisitoare in telescop decat in fotografiile NASA, iar marirea va fi mult mai mica.
I: Care este cel mai bun mod de a incepe cu un telescop?
R: Daca preferati metoda de incercare si eroare de a invata un nou hobby, alegeti un telescop si incepeti! Daca preferati un pic de indrumare, cautati un club local de astronomie amator. Membrii de acolo ar fi probabil dispusi sa va impartaseasca experientele si sfaturile cu privire la achizitionarea unui telescop cu dvs. Sau, daca aveti un observator in zona (cum ar fi o universitate locala) s-ar putea sa gasiti acolo niste programe informationale excelente pentru astronomii amatori.
Geek claseaza cele mai bune produse pentru persoanele care doresc sa stie rapid ce sa cumpere.