cea mai buna placa video

Cea mai buna placa video

Ore
Research
Produse
Evaluate
Editorii nostri cerceteaza, testeaza si recomanda in mod independent cele mai bune produse. Puteti afla mai multe despre procesul nostru de examinare aici.
Ghid de cumparaturi

Cea mai buna placa video

cea mai buna placa video ghid cumparaturi
Cea mai buna placa video: Ghid de cumparaturi

In lumea jocurilor pe PC, exista o specificatie de computer care conteaza mai mult decat toate celelalte: placa grafica.

Placa grafica a computerului dvs., denumita adesea o placa video, gestioneaza tot ceea ce vedeti pe ecran. Este responsabil pentru redarea tuturor de la fluxul video la jocurile video pe desktop. Daca sunteti jucator, asta inseamna ca aveti nevoie de o placa grafica care sa tina pasul cu cerintele vizuale ale jocurilor dvs., mai ales daca va intereseaza jocurile 4K sau realitatea virtuala.

Piata placilor grafice este plina de modele, de la adecvate la incredibile, asa ca veti avea o multime de optiuni in timp ce faceti cumparaturi. Dar pentru asta suntem aici – pentru a va ajuta sa descifrati toate specificatiile tehnice si sa alegeti placa grafica perfecta pentru experienta dvs. de joc perfecta. Am inclus si cateva dintre favoritele noastre despre care credem ca se deosebesc de restul. Deci, sa ne sapam!

Consideratii cheie

Inainte de a incepe sa comparati placile video, raspundeti la aceste intrebari. Veti putea elimina o multime de optiuni in acest fel si veti gasi cartea potrivita mai repede.

Cat de mult spatiu aveti in carcasa computerului?

Placile video sunt destul de voluminoase, iar modelele mai puternice sunt mai mari decat cele de baza, asadar, daca doriti o placa video de ultima generatie, veti avea nevoie de mult spatiu in carcasa computerului . Aruncati o privire in interiorul computerului pentru a va da seama de cat spatiu aveti si, daca lucrurile par inguste, obtineti o masuratoare pentru a determina exact dimensiunea cartii pe care o puteti gazdui, apoi asigurati-va ca cardul pe care il cumparati se potriveste spatiului.

La ce tip de jocuri joci?

Placile grafice de ultima generatie sunt facute pentru jocuri cu intensitate grafica, de obicei shootere la prima persoana precum Overwatch sau Counter-Strike , dar daca sunteti mai interesat de platformere , puzzle-uri sau jocuri retro, nu aveti nevoie de atat de multa putere. Regula noastra generala este ca, daca jucati o multime de jocuri care ofera perspective 3D, veti avea nevoie de o placa video mai buna decat media si ar trebui sa planificati sa cheltuiti cel putin 150 USD. Daca jucati jocuri 2D sau jocuri care nu au multa miscare, veti fi bine cu o placa grafica entry-level.

Cate monitoare folositi simultan?

Toate placile video includ mai multe iesiri, deci este de obicei usor sa adaugati un al doilea monitor la configurarea jocului. Cu toate acestea, este nevoie de mult efort GPU pentru a sprijini mai multe monitoare atunci cand joci, deci este obisnuit sa gasesti placi video care sa functioneze la o rata de cadru mai mare sau la o rezolutie mai mare atunci cand sunt conectate la un singur monitor (cardurile de acest gen pot suporta mai multe monitoare, dar fac acest lucru la rate de rezolutie mai mici sau rezolutii).

Concluzia: daca aveti mai multe monitoare si jucati jocuri 2D, aproape orice placa video va functiona. Daca doriti sa jucati jocuri cu intensitate grafica (sau chiar jocuri masive multiplayer, cum ar fi World of Warcraft ) la cele mai inalte setari pe doua monitoare, veti avea nevoie de cel putin o placa video de ultima generatie sau, eventual, de doua (mai multe despre configurarile multi-card) intr-o clipa).

Caracteristici

Producatorii de placi video incearca adesea sa se distinga prin adaugarea de caracteristici unice sau produse cosmetice funky, dar atunci cand vine vorba de aceasta, exista trei caracteristici care sunt esentiale pentru decizia dvs. de cumparare: GPU, suport pentru doua carduri si suport VR.

GPU

Inima fiecarei placi video este unitatea sa de procesare grafica (GPU). GPU-ul este responsabil pentru efectuarea lucrului de gestionare a videoclipului, de la rezolutie la rata de cadre si tot ceea ce este intre ele. Exista doi mari producatori de GPU – AMD si NVIDIA – si in timp ce ambele companii isi produc propriile carduri, in majoritatea cazurilor isi licentiaza GPU-urile catre alti producatori.

In timp ce faceti cumparaturi, probabil ca va veti intalni cu linia de GPU-uri Radeon de la AMD, precum si cu marca GeForce a NVIDIA, iar ceea ce conteaza cel mai mult este GPU-ul real al acestei marci. De exemplu, NVIDIA GeForce 1080 Ti este GPU-ul lor cel mai popular si veti gasi placi GeForce 1080 Ti realizate de o varietate de producatori. In mod similar, veti vedea carti de la diferiti producatori pe baza marcii Radeon. In general, cu cat este mai mare numarul, cu atat GPU-ul este mai puternic. Daca nu sunteti sigur care sa obtineti, cautati pe forumurile utilizatorilor de jocuri pentru a vedea ce folosesc alti jucatori cu jocurile dvs. preferate .

Suport pentru doua carduri

O noua placa video poate fi un schimbator de jocuri literal, dar cu siguranta exista ceva mai bun decat unul singur: utilizarea a doua in acelasi timp. Multe placi video sunt compatibile cu configuratiile cu doua placi, atata timp cat utilizati doua placi identice. Folosirea a doua placi video este utila pentru configurarile multi-monitor si pentru rularea jocurilor la cele mai inalte setari.

Suport VR

Noua frontiera in jocuri este realitatea virtuala – jocuri care folosesc ochelari de protectie pentru a va plasa intr-o lume tridimensionala de explorat. Pentru a intra in realitatea virtuala, veti avea nevoie de o casca VR si o placa video compatibila, asa ca, daca sunteti interesat, asigurati-va ca placa grafica pe care o cumparati este compatibila cu VR.

Preturi

Ieftin: placile grafice pentru jocuri casual costa intre 200 si 750 RON . Cardurile din aceasta gama de preturi ofera suport solid pentru jocuri HD standard (1080p) si monitoare multiple. Daca rulati o configurare cu un singur monitor si nu ati facut inca saltul la 4K, nu trebuie sa cheltuiti mai mult decat acest lucru.

Gama medie: daca sunteti interesat de jocurile 4K sau de a rula mai multe placi grafice in paralel, va trebui sa cheltuiti intre 750 si 1.250 RON. Placile video din aceasta gama de preturi vor satisface majoritatea jucatorilor – sunt puternice si sunt pregatite in mod rezonabil pentru cerintele jocurilor viitoare si includ un software care va permite sa reglati setarile cardului.

Scump: daca aveti nevoie de cea mai puternica placa grafica disponibila, planificati sa cheltuiti intre 1.250 si 2.000 RON. Standardele pentru placi video evolueaza rapid, deci cele mai scumpe modele de pe piata raman, de obicei, doar asa timp de 12 pana la 18 luni, dar daca iti place sa joci pe marginea sangerarii, este singura cale de urmat.

Sfaturi

  • Cumparati un card care va ofera spatiu pentru a creste. Desi este important sa va asigurati ca placa grafica pe care o cumparati este suficient de puternica pentru a va sustine jocurile actuale, este crucial sa aveti in vedere si viitorul, deoarece jocurile viitoare vor necesita in mod inevitabil mai multe resurse. Daca aveti bugetul pentru aceasta, cumparati o placa grafica mai puternica decat aveti nevoie, astfel incat sa puteti juca jocuri noi pe masura ce sunt lansate (fara a fi nevoie sa cumparati o placa video mai rapida).
  • Ramaneti cu marcile pe care le cunoasteti. Este usor sa va confundati pe piata placilor video, deoarece producatorii fara nume pot licentia GPU-uri cunoscute. De exemplu, este posibil sa vedeti mai multe carduri bazate pe chipset-ul NVIDIA 1080 Ti, dar nu toate vor proveni de la producatori de renume. Ramaneti cu marci precum Gigabyte, ASUS, Zotac, MSI, Sapphire, XFX, PNY sau EVGA.
  • Luati in considerare cumpararea a doua placi grafice pentru o experienta si mai buna. Majoritatea placilor video pot fi rulate in perechi, astfel incat sa puteti instala doua si sa va dublati puterea de procesare grafica. Rularea a doua placi grafice va permite sa rulati jocuri la rate de cadre mai mari si ofera performante mai bune la rezolutii mai mari. Daca construiti o platforma de jocuri cu mai multe monitoare 4K, veti dori o configuratie cu doua carduri. Asigurati-va ca cardurile pe care le cumparati sunt identice si ca aveti loc pentru doua carti in carcasa computerului. Daca cumparati carduri pe baza unui chipset NVIDIA, cautati carduri etichetate „compatibil SLI”. Daca cumparati carduri pe baza unui chipset AMD, cautati carduri care listeaza suport pentru CrossFire.

Alte produse pe care le-am luat in considerare

Ne place placa grafica Zotac GeForce GTX 1660 deoarece ofera performante de ultima generatie intr-un factor de forma slab. Designul sau ultra-compact inseamna ca se poate potrivi in orice carcasa pentru computer si va lasa suficient spatiu si pentru fluxul de aer. Este suficient de puternic atat pentru jocurile 4K, cat si pentru cele VR si este pregatit cu doua sloturi, astfel incat sa puteti cumpara doua si sa obtineti de doua ori puterea de redare.

Daca doriti sa intrati in jocuri high-end, dar nu doriti sa platiti un pret high-end, aceasta este placa grafica de cumparat. Daca aveti nevoie de o placa video chiar mai mica, Zotac produce si GeForce GT 710, un card bazat pe chipsetul GT 710 al NVIDIA. Este o placa video cu profil redus, deci se poate potrivi in PC-uri cu un factor de forma subtire. Are chiar o iesire VGA old-school, asa ca o puteti folosi pentru a juca cu monitoare mai vechi. Daca aveti nevoie de cea mai accesibila placa video pentru jocurile dvs. 1080p, aceasta este una dintre cele mai bune optiuni.

Intrebari frecvente

I. Este greu sa instalati o placa grafica?

R. Nu, atata timp cat urmati cateva masuri de siguranta. Instalarea unei placi video inseamna, de obicei, doar deschiderea carcasei computerului, scoaterea placii video curente din slot si introducerea celei noi (de obicei, exista si un singur surub care o tine in pozitie). Cu toate acestea, inainte de a face acest lucru, este important sa deconectati computerul – atingerea internelor computerului in timp ce este pornit poate duce la vatamari grave. Dupa ce ati achizitionat o placa grafica, cautati pe web videoclipuri de instalare, astfel incat sa puteti vedea modul in care alti jucatori au inceput sa le configurati.

I. Daca cumpar o placa grafica cu mai multe iesiri video, le pot folosi pe toate simultan?

R. Da. Toate placile video sunt create pentru a impinge videoclipurile din toate porturile lor, astfel incat sa puteti conecta mai multe afisaje. Retineti ca, cu fiecare monitor suplimentar pe care il conectati, ii solicitati placii grafice sa faca mai multa munca, astfel incat sa genereze mai multa caldura. In unele cazuri, este posibila conectarea mai multor monitoare, dar placa video va trebui sa ruleze la setari reduse atunci cand este conectata la mai multe afisaje.

I. Unele placi grafice sunt construite cu un ventilator, iar altele sunt construite cu doua. Care e mai bun?

R. Depinde de carcasa computerului si de modul in care totul este asezat. In mod ideal, ventilatoarele placii dvs. video ar trebui sa impinga aerul in directia ventilatoarelor de evacuare ale computerului pentru a impiedica functionarea cardului si incalzirea acestuia. In unele cazuri, o placa grafica cu un singur ventilator va fi mai buna pentru fluxul de aer, in timp ce in altele, o placa cu doua ventilatoare poate fi mai eficienta. In general, numarul de fani de pe placa video nu este la fel de important ca alegerea unuia care poate impinge caldura in directia corecta.

Lasa-ne un feedback

Staff Editorial
DespreGeek

Geek claseaza cele mai bune produse pentru persoanele care doresc sa stie rapid ce sa cumpere.

Te-ar putea interesa
Asistentul tau de shopping
Vezi oferta eMAG.ro