cel mai bun monitor

Cel mai bun monitor

Ore
Research
Produse
Evaluate
Editorii nostri cerceteaza, testeaza si recomanda in mod independent cele mai bune produse. Puteti afla mai multe despre procesul nostru de examinare aici.
Ghid de cumparaturi

Cel mai bun monitor

cel mai bun monitor ghid cumparaturi
Cel mai bun monitor: Ghid de cumparaturi

Un monitor este una dintre cele mai importante componente ale oricarei configurari a computerului. Fie ca sunteti un utilizator obisnuit, un profesionist la domiciliu sau un jucator hardcore, probabil ca veti folosi monitorul in fiecare zi, asa ca merita sa va petreceti timpul selectand doar cel potrivit. Selectarea monitorului potrivit este un act de echilibrare atent intre dimensiunea ecranului ideal, rezolutia, setul de caracteristici si cost.

La Geek, achizitionam fiecare produs pe care il examinam cu banii nostri si nu acceptam niciodata produse sau stimulente financiare de la producatorii de produse. Suntem pasionati de a oferi cititorilor nostri recenzii clare si impartiale, astfel incat sa poata lua decizii de cumparare in cunostinta de cauza. Suntem aici pentru a va ajuta sa gasiti cel mai bun monitor care sa se potriveasca nevoilor dumneavoastra. Daca sunteti gata sa cumparati, consultati cele cinci recomandari din grila de mai sus. Sau, daca doriti mai multe informatii despre contrastul diferitelor monitoare disponibile, cititi mai departe pentru ghidul nostru complet de cumparaturi.

Tipuri de monitoare

In timp ce majoritatea monitoarelor de computer sunt construite in jurul formatului panoramic standard 16 x 9 din industrie (aceleasi dimensiuni ca majoritatea televizoarelor), exista si un nou copil in oras: monitoarele „ultrawide”. Monitoarele Ultrawide, care au panouri de 21 x 9, au fost construite avand in vedere jucatorii si lucratorii de birou: avand un desktop deosebit de larg, peisajele de jocuri par deosebit de vaste, iar pentru afaceri, mai multe documente pot fi comparate una langa alta. Alegerea pe care o faceti trebuie sa se bazeze pe cat de multe imobile de ecran aveti nevoie si pe modul in care utilizati computerul.

Monitoarele cu ecran lat sunt cele mai frecvente, ceea ce le face si cele mai accesibile. Un ecran de 16 x 9 este perfect pentru vizionarea de filme si TV si, in majoritatea cazurilor, nu necesita ca utilizatorul sa se intoarca in ambele directii pentru a vedea intregul ecran. Monitoarele cu ecran lat reprezinta, de asemenea, un pas urias in ceea ce priveste calitatea fata de monitoarele de 4 x 3 („ecran complet”) de altadata.

Monitoarele Ultrawide au mai multi pixeli decat monitoarele cu ecran lat si sunt ideale pentru utilizatorii care se simt frecvent lipsiti de spatiu pe un monitor standard. Jucatorii considera adesea ca ultrawide este o parte esentiala a platformelor lor de joc si este usor de vazut de ce: cu spatiu pentru mai multe fundaluri de jocuri si opere de arta, orice joc devine o experienta captivanta pe un ultrawide. Profesionistii care petrec timp lucrand cu mai multe documente, foi de calcul sau prezentari adora camera pentru a-si putea raspandi activele digitale pe monitoare ultrawide si a le vedea pe toate simultan.

Rezolutie monitor

Monitoarele de computer vin intr-o varietate de rezolutii – adica numarul de pixeli pe care il pot afisa, exprimat ca inaltime dupa latime – cu un maxim actual de 3840×2160, cunoscut si sub denumirea de 4K. Si, desi mai multi pixeli inseamna mai multe detalii, alegerea celei mai bune rezolutii a ecranului pentru dvs. poate fi mai dificila decat se astepta, deoarece ecranele de inalta rezolutie pot face textul mai mic si mai greu de citit, in functie de dimensiunea ecranului.

De asemenea, este important sa evitati confuzia rezolutiei ecranului cu dimensiunea ecranului: un monitor de 24 ”cu rezolutie 4K va face ca textul sa para mic si greu de citit, in timp ce un monitor de 32” cu rezolutie doar 1920×1080 ar putea face ca imaginile si textul sa para neclare dureros. Din fericire, exista o varietate de rezolutii si dimensiuni ale ecranului, deci exista un monitor perfect pentru toata lumea.

Cele mai frecvente rezolutii pentru monitoarele de computer sunt 1920×1080 (cunoscut si ca Full High Definition sau UXGA), 2560×1440 (WQXGA) si 3840×2160 (cunoscut si ca 4K sau UHD).

Porturi monitor

Atunci cand cumparati un monitor nou, este important sa fiti constienti de ce porturi aveti nevoie. Exista trei moduri principale de conectare a unui computer la un monitor si nu toate monitoarele accepta fiecare tip de conexiune. Cele trei tipuri sunt:

  • HDMI: Interfata multimedia de inalta definitie, sau HDMI pe scurt, este standardul porturilor si cablurilor de conexiune video digitala. Cablurile HDMI sunt ieftine si pot transporta atat audio cat si video simultan. HDMI este un standard atat de omniprezent, il puteti folosi chiar si pentru a va conecta consolele de jocuri sau playerele Blu-ray la portul HDMI al monitorului, daca are unul.
  • DisplayPort: DisplayPort, un concurent video numai la HDMI, conecteaza semnale video digitale la monitoare si se gaseste cel mai frecvent pe computerele Apple. Cablurile DisplayPort pot fi utilizate pentru monitoarele cu lant de margareta, oferindu-i un avantaj fata de HDMI in configuratiile multi-monitor.
  • VGA: VGA este standardul video analogic cerut inca de computerele mai vechi. In timp ce VGA nu are precizia digitala clara a HDMI sau DisplayPort, este totusi un tip de conexiune perfect competent.

Preturi

Monitoarele de computer costa de obicei intre 600 si 3.500 de lei. Modelele de ultima generatie au ecrane mai mari, rezolutii mai mari si caracteristici bonus precum porturi audio USB sau 3,5 mm. Modelele de nivel inferior au tendinta de a economisi aproape orice, inclusiv, dar fara a se limita la, calitatea ecranului. Daca nu sunteti sigur cat sa cheltuiti, luati in considerare urmatoarele:

  • Modelele de ultima ora vor deveni mult mai ieftine, mai rapide: la fel ca masinile, televizoarele, smartphone-urile sau computerele in sine, monitoarele de computer sunt de obicei scumpe atunci cand sunt lansate pentru prima data si observa o scadere semnificativa a preturilor dupa primul an. Daca doriti sa economisiti bani si nu aveti nevoie de cele mai recente si mai bune caracteristici absolute, luati in considerare modelele de anul trecut.
  • Longevitatea este incorporata in pret: unele monitoare cu chilipir pot parea o afacere fantastica, dar multe monitoare de calitate scazuta nu dureaza mai mult de cativa ani. Daca sunteti in cautarea unui monitor care sa dureze putin, nu cautati cel mai ieftin pe care il puteti gasi. Un monitor de gama medie de la un producator de renume va costa mai mult in avans, dar in cele din urma va va economisi bani pe termen lung, deoarece va dura mult mai mult.

Sfaturi

Pe masura ce decideti ce monitor de computer sa cumparati, luati in considerare urmatoarele sfaturi:

  • Daca aveti nevoie de porturi USB suplimentare in configurarea computerului, cautati un monitor cu un hub USB incorporat. Unele monitoare includ pana la patru porturi USB suplimentare ascunse din vedere.
  • Daca nu sunteti sigur ce dimensiune de ecran doriti sa cumparati, utilizati o masuratoare cu banda pentru a estima spatiul de ecran disponibil si ideal pe birou. Nu uitati ca masuratorile ecranului monitorului reflecta distanta diagonala intre colturile opuse.
  • La prima configurare a unui monitor, utilizati setarile de calibrare de la bord pentru a regla imaginea ecranului. Configurarea corecta bazata pe instructiunile incluse poate imbunatati semnificativ calitatea generala a imaginii monitorului.

Intrebari frecvente

I. Pot folosi un monitor de computer ca televizor?

R. Da, dar este important sa fii constient de cateva limitari. Daca monitorul dvs. include un port HDMI, puteti utiliza un singur cablu HDMI pentru a-l conecta la cutia de cabluri, playerul Blu-ray sau chiar la consola de jocuri video. Cu toate acestea, nu toate monitoarele includ difuzoare, deci daca intentionati sa utilizati monitorul ca televizor, veti avea nevoie de un plan audio. Daca monitorul dvs. include difuzoare incorporate, atunci acesta va actiona la fel ca un televizor – retineti ca majoritatea difuzoarelor incorporate nu suna uimitor.

I. De ce unele monitoare sunt curbate in timp ce altele sunt plate?

R. Monitoarele curbate sunt o tendinta din industrie care a primit recenzii mixte de la utilizatori. Ecranele curbate sunt proiectate pentru a se potrivi cu curbura ochiului uman si pot crea un camp vizual mai larg prin apelarea la ajutorul viziunii periferice.

I. Care este diferenta dintre monitoarele lucioase si monitoarele mate?

R. Unele monitoare sunt fabricate cu ecrane lucioase antireflex, in timp ce altele sunt realizate cu ecrane mate non-reflectorizante. Ecranele lucioase produc imagini care sunt in general mai luminoase, cu un contrast mai bun si culori mai vibrante. Cu toate acestea, in unele lumini, ecranele lucioase reflecta destul de putina lumina, facandu-le greu de vazut din orice unghi. Ecranele mate afiseaza o imagine putin mai anosta, dar sunt usor de vazut in orice iluminare si, in general, sunt mai usor de curatat.

Lasa-ne un feedback

Staff Editorial
DespreGeek

Geek claseaza cele mai bune produse pentru persoanele care doresc sa stie rapid ce sa cumpere.

Te-ar putea interesa
Asistentul tau de shopping
Vezi oferta eMAG.ro