cel mai bun router wireless

Cel mai bun router wireless

Ore
Research
Produse
Evaluate
Editorii nostri cerceteaza, testeaza si recomanda in mod independent cele mai bune produse. Puteti afla mai multe despre procesul nostru de examinare aici.
Ghid de cumparaturi

Cel mai bun router wireless

cel mai bun router wireless ghid cumparaturi
Cel mai bun router wireless: Ghid de cumparaturi

Exista o multime de moduri diferite de a configura WiFi in casa dvs., dar cea mai traditionala metoda este sa utilizati un router wireless. Routerele wireless, uneori denumite routere WiFi, preiau semnalul de internet de pe modemul dvs. prin cablu si il fac disponibil fara fir pentru celelalte dispozitive – deci este esential sa obtineti unul suficient de rapid pentru toate echipamentele dvs. si suficient de sigur pentru a pastra toate continutul dvs. in siguranta.

Routerele wireless sunt perfecte pentru casele in care pot fi amplasate intr-o locatie centralizata: majoritatea modelelor includ antene multiple pentru a-si mari autonomia de difuzare. Multe modele functioneaza si cu extensoare WiFi , astfel incat sa puteti adauga acoperire anumitor zone cu probleme.

Piata routerelor fara fir este destul de aglomerata, iar alegerea celei gresite va poate incetini intreaga retea, asa ca, inainte de a incepe cumparaturile, cititi mai departe pentru cele mai bune sfaturi – si gasiti routerul potrivit pentru a va bucura toate dispozitivele.

Ce este un router wireless?

Nu vrem sa lasam pe nimeni confuz, asa ca vom incepe cu elementele de baza. Daca sunteti deja confortabil cu ce este un router wireless si cum functioneaza, nu ezitati sa treceti la urmatoarea sectiune.

Un router fara fir este un dispozitiv care traduce semnalul de internet dintr-un modem prin cablu intr-un semnal de frecventa radio – aka WiFi. Ruterul dvs. wireless gestioneaza tot traficul WiFi si va permite sa configurati setari specifice, cum ar fi parola WiFi sau numele retelei WiFi.

Majoritatea furnizorilor de servicii de internet (ISP) ofera unitati combinate modem / router, dar taxele lunare de inchiriere se adauga rapid, asa ca va recomandam sa cumparati propriul modem prin cablu si routerul wireless ca dispozitive separate.

Terminologia Wi-Fi

Ruterele wireless sunt adesea descrise printr-o mare varietate de termeni, coduri si nume de protocol care sunt usor de confundat. Iata un ghid rapid despre ce inseamna punctele cheie de date.

Wi-Fi Alliance – o retea mondiala de cercetatori si producatori de WiFi – ratifica noile standarde WiFi pe masura ce acestea devin disponibile. De exemplu, prima tehnologie WiFi principala a fost construita pe baza protocolului 802.11b. Actualizarile ulterioare, cum ar fi 802.11g, 802.11n, 802.11a, 802.11ac, si protocoalele WiFi 6 de ultima ora au permis WiFi-ului sa fie mai rapid si mai indepartat. Fiecare nou standard este compatibil cu versiunile anterioare. Concluzia: majoritatea dispozitivelor moderne folosesc standardul 802.11ac, iar adoptarea WiFi 6 va fi lenta. In cele mai multe cazuri, lipirea cu un router wireless 802.11ac este cea mai buna optiune.

Cele mai multe routere wireless moderne sunt dual-band, ceea ce inseamna ca difuzeaza atat la frecventa de 2,4 GHz, cat si la frecventa de 5,0 GHz. Acest lucru este important, deoarece dispozitivele mai vechi si cele mai noi dispozitive inteligente pentru acasa vor functiona de obicei numai pe banda de 2,4 GHz, iar dispozitivele mai noi pot profita de banda de 5,0 GHz mai putin aglomerata. Unele routere se comercializeaza ca routere „tri-banda”, dar asta este un pic gresit; routerele tri-band au o transmisie suplimentara de 5,0 GHz. Ruterele tri-band sunt exagerate pentru majoritatea oamenilor, dar pot fi utile daca sprijiniti mai multi utilizatori si zeci de dispozitive.

Unele routere wireless sunt sisteme de retea mesh, care ofera caracteristici similare utilizand un model de livrare diferit. Cu un router wireless, va transmiteti semnalul WiFi dintr-o bucata de hardware. Cu un sistem de retea mesh, utilizati mai multe noduri plasate in locatii diferite pentru a va crea reteaua WiFi. Atat routerele wireless traditionale, cat si sistemele de retea mesh pot furniza WiFi rapid pe toate dispozitivele dvs.; daca nu sunteti sigur care sa cumparati, luati decizia in functie de abordarea cea mai potrivita pentru aspectul casei dvs.

Sfaturi

  • Ruterul wireless mediu acopera aproximativ 2.500 de metri patrati. Daca casa ta este mai mare decat asta, foloseste un range extender sau ia in considerare un sistem WiFi mesh.
  • Daca doriti sa conectati computerele sau alte dispozitive direct la router utilizand un cablu Ethernet, asigurati-va ca modelul ales are suficiente porturi LAN.
  • Majoritatea routerelor fara fir pot fi configurate cu o aplicatie pentru smartphone. In timp ce faceti cumparaturi, comparati recenziile din magazinele de aplicatii ale diferitelor aplicatii insotitoare pentru a obtine o idee despre experienta dvs.
  • Daca routerul dvs. are doua antene externe, veti obtine cel mai bun semnal daca una este orientata vertical si cealalta orizontal.

Preturi router wireless

Costul unui router wireless depinde de caracteristici si standardul de retea.

  • Daca doriti un router ieftin si nu sunteti prea preocupat de viteza, un router wireless 802.11n ar trebui sa coste intre 100 RON si 250 RON.
  • Un router 802.11ac de baza care va oferi o conexiune wireless rapida si nu va costa mult 200 – 350 RON.
  • Asteptati sa platiti intre 350 si 700 RON pentru un router wireless 802.11ac de gama medie, cu cateva elemente suplimentare adaugate, cum ar fi aplicatiile pentru acces la distanta sau compatibilitatea Alexa.
  • Pretul unui router wireless 802.11ac high-end este de aproximativ 700 RON pana la 1.500 RON. Aceste modele ar trebui sa aiba o gama de caracteristici suplimentare, cum ar fi o gama de semnal sporita, protectie in mai multe etape, acceleratia jocului si multe altele.

Intrebari frecvente

I. Cum imi securizez reteaua wireless?

R. Exista o serie de tehnici simple pe care toata lumea ar trebui sa le faca pentru a-si securiza reteaua wireless de acasa, cum ar fi:

  • Activarea criptarii retelei wireless.
  • Asigurati-va ca firewall-ul routerului wireless este pornit.
  • Activarea filtrarii adreselor MAC.
  • Crearea unui nume personalizat pentru reteaua dvs.
  • Setand routerul wireless mai aproape de centrul casei dvs., astfel incat mai putin din semnalul WiFi va fi detectat in afara proprietatii dvs.

I. Conexiunea mea WiFi continua sa scada. Cum o rezolv?

R. Daca routerul dvs. wireless nu emite in mod fiabil semnalul WiFi pe care ar trebui sa-l faca, exista cateva solutii rapide de testat:

  • Resetati routerul wireless. (Uneori cele mai simple solutii sunt cele mai bune).
  • Repozitionati routerul.
  • Asigurati-va ca toate cablurile sunt introduse in siguranta in router.
  • Actualizati firmware-ul routerului fara fir.
  • Sunati la furnizorul dvs. de internet si intrebati daca exista o intrerupere in zona dvs.

I. Care este cel mai bun mod de a reporni routerul meu wireless?

R. Repornirea routerului este o solutie obisnuita pentru problemele de conectivitate si wireless, dar exista o modalitate corecta si gresita de a face acest lucru. Daca nu doriti sa va intoarceti dispozitivul la setarile din fabrica, nu apasati butonul „Resetare” din spatele routerului wireless.

Pentru a reporni routerul fara fir, pur si simplu deconectati routerul si modemul si asteptati cel putin un minut. Conectati modemul si asteptati inca un minut. In cele din urma, conectati din nou routerul wireless si asteptati inca un minut sau doua pentru a vedea daca resetarea conexiunii la retea a rezolvat problema.

Lasa-ne un feedback

Staff Editorial
DespreGeek

Geek claseaza cele mai bune produse pentru persoanele care doresc sa stie rapid ce sa cumpere.

Te-ar putea interesa
Asistentul tau de shopping
Vezi oferta eMAG.ro