DE CE NOI: GEEK petrece mii de ore examinand, intervievand experti si testand produse pentru a ajuta consumatorii sa cumpere informat. Afla mai multe »
Urmaresc recomandarile noastre
Un proiector portabil are comoditatea unui proiector cu ecran normal si micsoreaza factorul de forma pana la ceva care se poate potrivi intr-o punga sau un buzunar. Popular in mediile de afaceri pentru prezentari sau vizionare din mers, un proiector portabil faciliteaza vizualizarea ecranului unui computer sau a unui dispozitiv inteligent fara un monitor dedicat.
Cea mai importanta caracteristica a oricarui proiector portabil este calitatea imaginii. Rezolutia proiectorului, sursa de lumina / luminozitatea, distanta de aruncare necesara si mediul inconjurator afecteaza toate acestea. In majoritatea cazurilor, un proiector portabil nu poate rivaliza cu omologii sai mai mari din punct de vedere al calitatii, dar poate crea o imagine suficient de buna pentru prezentari sau pentru utilizarea generala a computerului.
Cititi mai departe pentru ghidul nostru complet pentru proiectoarele portabile. Veti afla despre caracteristici importante si consideratii care va vor ajuta sa gasiti proiectorul potrivit. De asemenea, am inclus cateva recomandari de top pentru produse, pentru a va ajuta sa cautati.
Un proiector este la fel de bun ca imaginile pe care le produce. In timp ce calitatea imaginii depinde de mediul inconjurator, deoarece este proiectata pe un perete sau pe alta suprafata verticala, este influentata in principal de tehnologia din interiorul proiectorului. Atunci cand alegeti un proiector portabil, luati in considerare dimensiunea si luminozitatea imaginii pentru a obtine o imagine a calitatii la care va puteti astepta.
Dimensiunea imaginii proiectorului este o masurare a cat de mare va aparea imaginea atunci cand este focalizata. Cu un proiector traditional, puteti ajusta aceasta dimensiune cu un obiectiv. Dar, deoarece majoritatea proiectoarelor portabile nu pot mari si micsora, exista o ajustare mai mica atunci cand vine vorba de dimensiunea imaginii. In general, va puteti astepta sa aveti o imagine intre 1 sau 2 picioare.
Luminozitatea unei imagini afecteaza cat de clara si vizibila este in diferite medii. Lumina inconjuratoare poate afecta vizibilitatea unei imagini. De exemplu, ar fi necesar un nivel de luminozitate mai mare pentru a vedea o imagine proiectata intr-o camera mai luminoasa. Proiectoarelor portabile le lipseste luminozitatea modelelor mai mari, deoarece utilizeaza lampi LED eficiente din punct de vedere energetic, care au pana la 1.500 lumeni fata de 2.500+ lumeni ale proiectoarelor mai mari.
Distanta de proiectare este cantitatea de spatiu necesara intre proiector si suprafata de proiectie pentru a vedea clar o imagine. Aceasta distanta minima determina cat spatiu veti avea nevoie pentru a utiliza proiectorul portabil cu cea mai buna calitate a imaginii.
O distanta scurta de aruncare intre doua si opt picioare este comuna pentru proiectoarele portabile si compacte. Cu cat distanta este mai mica, cu atat veti avea mai multa flexibilitate cu plasarea proiectorului. Majoritatea proiectoarelor portabile pot fi asezate pe o masa sau birou pentru a proiecta o imagine dreptunghiulara de aproximativ 24 x 44 inci pe un perete la cativa metri distanta.
O modalitate de cercetare si comparare a produselor este analizarea raportului de aruncare. Acest numar compara distanta de aruncare cu latimea ideala a imaginii. Daca latimea ecranului si distanta de aruncare sunt aceleasi, de exemplu, raportul de aruncare este 1:1.
Un proiector necesita o sursa de lumina centrala pentru a arunca o imagine sau un videoclip pe o suprafata. Proiectoarele mai mari, destinate utilizarii home theater sau de afaceri, au becuri puternice, numite lampi sau lasere capabile sa proiecteze imaginea pe o distanta mai mare. Aceste surse de lumina tind sa fie mai puternice si mai luminoase pentru dimensiunea mai mare a imaginii.
Avand in vedere designul compact al proiectoarelor portabile, majoritatea lampilor si laserelor sunt prea mari pentru a se potrivi. In schimb, proiectoarele portabile folosesc lumini LED mai mici si mai eficiente din punct de vedere energetic. Acest lucru le face perfecte pentru utilizare portabila in care proiectorul nu trebuie sa arunce imaginea foarte departe. Luminile LED au, de asemenea, o durata de viata mai lunga inainte de ardere si o productie mai buna de culoare.
In ciuda beneficiilor de portabilitate, luminile LED au unele limitari. Principalul dezavantaj este luminozitatea limitata in comparatie cu proiectoarele traditionale cu lampi si laser. Aceasta poate fi o problema in medii mai intunecate sau cu distante mai mari intre proiector si suprafata de proiectie. Prin urmare, proiectoarele portabile nu sunt la fel de bune pentru utilizarea multimedia sau home theater ca modelele mai mari.
La fel ca un monitor de computer sau un televizor, proiectoarele au un anumit numar de pixeli pe care il folosesc pentru a crea imagini si videoclipuri. Numarul de pixeli, cunoscut si sub numele de rezolutia proiectorului, influenteaza cat de clara si detaliata este imaginea. Rezolutiile mai mari sunt mai bune pentru formate multimedia, cum ar fi filme si jocuri.
Proiectoarele normale au rezolutii pana la 4K (4.096 x 2.160 pixeli), dar proiectoarele portabile tind sa fie mai limitate. In medie, o rezolutie de 854 x 480 pixeli este suficient de buna pentru a va bucura de ecranul proiectat pentru afaceri sau pentru utilizarea generala a computerului.
Proiectoarele portabile high-end reusesc sa stranga o adevarata rezolutie HD (1.920 x 1.080 pixeli) in cadrul compact. Aceasta rezolutie este mai buna pentru filme si jocuri, unde detaliile mai mici pot imbunatati experienta de vizionare. In general, este mai bine sa obtineti cat mai multi pixeli in bugetul dvs.
Deoarece un proiector nu este un computer pe cont propriu, este nevoie de un fel de conexiune pentru a arunca de fapt o imagine pe o suprafata plana. Conexiunea preia imaginea (sau o dubleaza) de pe dispozitivul sursa si o trimite la proiector pentru proiectare. Pentru a va conecta la un dispozitiv, proiectoarele portabile utilizeaza un numar de stiluri si intrari diferite ale conectorilor.
Intrarile USB sunt destul de frecvente pe proiectoarele portabile, deoarece mufa nu ocupa prea mult spatiu si poate gestiona un numar mare de rezolutii de ecran. Cablurile au lungimi diferite, astfel incat sa puteti pastra proiectorul si dispozitivul separat fizic, fara a va face griji cu privire la reducerea spatiului.
Unele proiectoare portabile mai scumpe utilizeaza intrari HDMI de inalta calitate, care sunt obisnuite pe proiectoare mai mari si pe televizoare / monitoare tip computer. Conexiunea HDMI poate gestiona rezolutii mai mari si poate transporta sunet in plus fata de video. Din pacate, iesirile HDMI pe dispozitivele mobile inteligente sunt mai putin frecvente, ceea ce inseamna ca este posibil sa aveti nevoie de un cablu adaptor pentru a utiliza un smartphone sau tableta.
La fel ca dimensiunea, costul unui proiector de buzunar este de obicei o simpla fractiune din costul unui proiector de dimensiuni mari. Este usor sa gasiti un proiector portabil accesibil, capabil sa produca o imagine de inalta calitate, cu un pic de configurare si pozitionare.
Proiectoarele care se incadreaza sub 450 RON sunt cel mai adesea modele de baza care necesita un dispozitiv separat pentru a produce o imagine. In timp ce majoritatea sunt limitate la o rezolutie nativa de 840 x 480, puteti gasi si cateva proiectoare HD in aceasta gama de preturi.
Majoritatea proiectoarelor portabile de inalta calitate se situeaza intre 450 si 1.000 RON. In aceasta gama de preturi, proiectoarele ofera fie o experienta multimedia completa (filme, emisiuni TV, jocuri, internet si asa mai departe) sau un design mai mic decat media. Unele proiectoare vin, de asemenea, cu difuzoare incorporate.
Dincolo de 1.000 de lei , selectia de proiectoare portabile se micsoreaza. Putinele disponibile tind sa fie bogate in caracteristici. Tehnologia de proiectie include rezolutii mai mari, culori cu contrast ridicat si lampi mai stralucitoare. Caracteristicile de confort precum conectivitatea wireless sunt, de asemenea, obisnuite.
Gama de proiectoare portabile s-a extins drastic in ultimii ani, ceea ce inseamna ca puteti gasi la fel de multa variatie in functionalitati si capabilitati in proiectoare mai mici, ca si omologii lor mai mari. De exemplu, GooDee Pico Projector este unul dintre cele mai mici proiectoare disponibile, depasind alte proiectoare „pico” in ceea ce priveste designul compact. La capatul opus, proiectorul Optoma ML750 , cu lampa sa de 700 pana la 1.000 de lumeni si conectivitatea wireless, este la fel de aproape pe cat puteti ajunge la un proiector cu functii complete.
I. Proiectoarele portabile se incalzesc dupa multa utilizare?
R. Cu exceptia cazului in care proiectorul are o ventilatie adecvata proiectata in carcasa, va puteti astepta ca corpul sa se incalzeasca dupa un timp. In majoritatea cazurilor, aceasta caldura nu va deteriora proiectorul, dar poate fi ceva de luat in considerare la copiii mai mici sau la animalele de companie.
I. Am nevoie de un laptop sau dispozitiv pentru a folosi un proiector portabil?
R. Pentru proiectoare simple, da. Proiectoarele de ultima generatie care includ un sistem de operare precum Android si conectivitate wireless, cu toate acestea, pot transmite adesea videoclipuri direct de pe Netflix, Hulu sau YouTube fara a fi nevoie de o sursa de imagine.
I. Pot folosi un proiector portabil in aer liber?
R. In general, puteti folosi un proiector in aer liber noaptea cand mediul este suficient de intunecat. Cu toate acestea, nu ar trebui sa utilizati proiectorul pe vreme nefavorabila, cu exceptia cazului in care are o carcasa etansa pentru a-l proteja de umiditate si daune potentiale.
I. Sunt necesare difuzoare separate pentru sunet?
R. Unele proiectoare au un difuzor mic incorporat pe corp. Puteti utiliza si difuzoare dedicate – sunt usor de conectat, mai ales daca proiectorul are Bluetooth pentru a conecta difuzoarele fara fir.
Geek claseaza cele mai bune produse pentru persoanele care doresc sa stie rapid ce sa cumpere.