DE CE NOI: GEEK petrece mii de ore examinand, intervievand experti si testand produse pentru a ajuta consumatorii sa cumpere informat. Afla mai multe »
Urmaresc recomandarile noastre
Dintre toate noile tehnologii din era digitala, una se situeaza mai presus de toate celelalte pentru potentialul sau: imprimarea 3D. Fanii serialelor SF clasice, cum ar fi Star Trek, le-ar putea cunoaste mai bine ca „replicatori”, dar in lumea reala sunt disponibile imprimantele 3D si le puteti folosi pentru a imprima articole din plastic de tot felul.
Nu le puteti folosi pentru a imprima haine sau alimente – inca – dar puteti utiliza o imprimanta 3D pentru a va crea propriile obiecte, de la huse pentru smartphone pana la cupe de masurare personalizate. De fapt, comunitatea de imprimare 3D este incredibil de activa si adauga noi proiecte in fiecare zi, astfel incat odata ce va cumparati imprimanta 3D, puteti incepe imediat folosind ideile si planurile de imprimare pe care le impartasesc altii.
Daca sunteti entuziasmati de imprimarea 3D, dar nu sunteti sigur de unde sa incepeti, va oferim acoperire. Iata tot ce trebuie sa stiti despre imprimantele 3D.
Gasirea imprimantei 3D potrivite necesita unele cercetari din partea dvs. La Geek, lucram pentru a oferi cititorilor informatiile de incredere de care au nevoie pentru a face o achizitie inteleapta in orice categorie de produse, inclusiv imprimarea 3D.
Intelegeti ca nu acceptam niciodata mostre gratuite de la producatori. Aceasta inseamna ca puteti avea incredere ca selectiile si recenziile noastre de produse raman fara prejudecati.
Daca sunteti gata sa achizitionati propria imprimanta, luati in considerare unul dintre modelele noastre evidentiate.
Pentru a afla mai multe despre compararea imprimantelor 3D, continuati sa cititi ghidul nostru de cumparaturi pentru a gasi un model potrivit pentru dvs.
Imprimarea 3D implica un proces foarte diferit de imprimarea pe o bucata de hartie cu o imprimanta cu jet de cerneala. Un obiect tiparit 3D este exact asta – un obiect fizic tridimensional. Majoritatea imprimantelor 3D pentru consumatori produc obiecte in diferite forme de plastic. Cu toate acestea, alte imprimante pot crea obiecte dintr-o varietate mai larga de materiale, inclusiv metale, lemn, beton si chiar ciocolata sau zahar de cofetarie.
Primul pas in imprimarea 3D este crearea unui model. Acest lucru se poate face cu software-ul sau prin utilizarea unui scaner 3D. (Exista, de asemenea, o multime de locuri pentru a descarca modele 3D online.) Imprimanta 3D da viata modelelor, construind un obiect real din desenul computerului.
Marile companii producatoare au folosit modelarea si tiparirea 3D de cateva decenii. Dar pe masura ce pretul imprimarii 3D a scazut si tehnologia a evoluat, producatorii vand acum imprimante mai mici pentru utilizare acasa.
Trei tipuri majore de imprimante 3D sunt disponibile astazi, desi doar doua dintre acestea sunt de obicei accesibile pentru noi acasa. Fiecare tip are cateva argumente pro si contra, asa cum vom discuta in continuare.
FDM, prescurtarea Fused Deposition Modeling, este cel mai comun tip de imprimanta 3D pentru desktop. Imprimanta FDM foloseste o bobina de filament, de obicei din plastic, ca material de imprimare. Filamentul este topit intr-un extruder, apoi depus pe patul de imprimare, strat cu strat. Straturile se topesc in timp ce se racesc. Imprimantele FDM functioneaza mai repede decat alte tipuri de imprimante 3D si costa mai putin decat alte tipuri. Cu toate acestea, acest tip de imprimanta necesita intretinere regulata si curatare frecventa. Extruderul se poate infunda, mai ales atunci cand se foloseste un filament de specialitate, astfel incat sunt necesare anumite cunostinte pentru reparatii ocazionale.
SLA, prescurtare pentru stereolitografie, functioneaza intr-o maniera foarte diferita. In locul filamentului topit al unei imprimante FDM, un rezervor de rasina lichida este utilizat pentru a crea obiecte 3D. Imprimanta SLA utilizeaza o lumina ultravioleta pentru intarirea rasinii in puncte precise, producand un strat dupa altul. Imprimantele SLA functioneaza bine pentru a crea modele cu specificatii foarte ridicate din cauza subtirii in straturi. Cu toate acestea, obiectele finale din rasina lichida au o consistenta fragila. De asemenea, veti experimenta o multime de material ramas cu acest tip de imprimanta 3D.
SLS sau Laser Sintering utilizeaza un material sub forma de pulbere pentru a crea obiecte 3D. Un laser incalzeste pulberea pentru a o face solida. Foarte putine imprimante SLS sunt oferite la un pret accesibil, astfel incat nu veti gasi o multime de imprimante SLS 3D utilizate in case. Aceste imprimante sunt extrem de precise, permitand modele la nivel inalt.
Imprimarea 3D poate fi foarte distractiva, dar poate implica si mult timp si depanare. Daca nu va bucurati de provocarile unei tehnologii incipiente, este posibil ca imprimarea 3D sa nu fie pentru dvs. Dar daca va bucurati de urcusurile si coborasurile invatarii unei noi abilitati, jocului cu tehnologia si invatarii din greselile dvs., cu siguranta va va placea imprimarea 3D.
Esti nou in imprimarea 3D in intregime sau pur si simplu nu ai interes pentru asamblarea electronica? Cautati o masina care a fost asamblata din fabrica si care va fi gata de utilizare imediat, cu software-ul simplu inclus. Poate ca va trebui sa faceti din cand in cand un pic de calibrare si depanare, dar acest tip de masina va fi cel mai usor de utilizat.
Unii pasionati de imprimare 3D sunt, de asemenea, pasionati de electronica – oameni carora le place sa se joace cu dispozitive tehnologice si nu le deranjeaza sarcinile provocatoare. Cautati un kit de imprimare 3D, care are cateva functii automate. Va trebui sa asamblati singur masina, dar toate piesele vor fi in kit. Kituri pot fi semnificativ mai putin costisitoare decat imprimantele livrate. Totusi, astfel de masini nu sunt perfecte. Va trebui in continuare sa faceti calibrari si depanare in mod regulat.
Daca iti place sa joci cu masini, ai optiunea de a construi o imprimanta 3D de la zero. Puteti achizitiona piese individuale si va puteti construi propria masina la orice dimensiune doriti. Doar persoanele cu experienta in constructia de masini si imprimarea 3D ar trebui sa incerce acest proces. Vor fi frustrari pe parcurs, asa ca fii pregatit sa faci greseli si sa inveti de la ele.
Exista multe caracteristici si optiuni din care puteti alege atunci cand faceti cumparaturi pentru o imprimanta 3D. Iata cateva dintre cele mai importante de luat in considerare.
Nivelarea este o parte cruciala a procesului de imprimare 3D. Patul de imprimare trebuie sa fie perpendicular pe extruder pentru ca imprimanta dvs. sa creeze obiecte cu succes. Multe imprimante sunt nivelate manual – reglati trei sau patru piulite sub capul de imprimare in timp ce masurati spatiul dintre patul de imprimare si duza extruderului. Imprimantele autonivelante va pot economisi mult timp si dureri de cap. Folosind senzori si motoare, imprimanta autonivelanta are grija de nivelare inainte de fiecare lucrare de imprimare.
Imprimanta dvs. 3D trebuie sa primeasca un fisier, denumit de obicei „gcode”, pentru a directiona capul de imprimare. Majoritatea imprimantelor va permit sa conectati un laptop sau un computer desktop direct la imprimanta, dar este mult mai convenabil sa puneti fisierul gcode pe un card SD. Retineti ca multe tipariri necesita ore (sau chiar zile) pentru finalizare. Daca imprimanta dvs. nu accepta carduri SD, computerul dvs. trebuie sa ramana atasat la imprimanta pe parcursul intregului timp de imprimare.
Cele mai comune doua materiale pentru imprimarea pe o imprimanta FDM sunt plasticul ABS si PLA. Plasticul ABS necesita absolut un pat de imprimare incalzit; obiectele dvs. pur si simplu nu se vor imprima cu succes fara una. PLA poate fi utilizat cu un pat neincalzit, dar majoritatea utilizatorilor raporteaza un succes mai mare cu un pat incalzit. Unele imprimante au un pat incalzit ca oferta standard, in timp ce altele il ofera ca upgrade. Unele, cu toate acestea, nu permit un pat incalzit, chiar si ca un supliment de vanzare.
Similar cu suportul cardului SD, unele imprimante va permit sa va conectati prin WiFi.
Majoritatea imprimantelor de acasa sunt cu un singur extruder. Imprimanta alimenteaza o singura bobina de filament odata. Daca doriti sa schimbati culorile sau materialul in mijlocul unei tipariri, imprimanta trebuie sa va permita sa intrerupeti imprimarea, sa schimbati filamentul si sa reluati imprimarea. Imprimantele cu extruder dual accepta doua filamente simultan, permitandu-va sa amestecati culorile si tipurile de materiale intr-o imprimare. In timp ce unii pasionati de imprimare 3D considera ca aceasta este o optiune extrem de utila, majoritatea sunt multumiti de tiparirea cu un singur extruder.
I. Cat de mult zgomot creeaza imprimantele 3D?
R. Deoarece o imprimanta 3D foloseste curele de transmisie si motoare, creeaza un pic de zgomot in timpul functionarii. Nu este un tip de zgomot extrem de enervant, precum s-ar putea sa-l gasesti cu bipuri sau cu scancituri puternice. Cu toate acestea, veti observa. Puteti reduce sunetul obtinand o imprimanta complet inchisa.
I. Ce fel de software utilizeaza imprimantele 3D?
R. Imprimantele 3D depind de aplicatiile de „feliere” pentru a genera fisiere gcode, care controleaza imprimanta. Majoritatea imprimantelor destinate consumatorilor sunt livrate impreuna cu programul de transare al producatorului, dar acestea sunt de obicei aplicatii foarte simple, lipsite de functii avansate. Alte programe de transare sunt disponibile pe Internet, unele gratuite si altele la un cost, iar acestea va ofera deseori un control mult mai mare asupra capacitatilor imprimantei.
I. De cata experienta am nevoie pentru a opera o imprimanta 3D?
R. Imprimantele 3D au o gama larga de functii care va vor oferi tot atatea sau cat de putine ajutoare doriti in procesul de imprimare. Pentru incepatori, exista imprimante 3D care va vor ghida pe parcursul intregului proces. Pentru cei carora le place mai mult controlul practic, alte imprimante 3D va vor permite sa gestionati cat de mult doriti procesul.
I. Ce fel de intretinere necesita imprimantele 3D?
R. Intretinerea regulata va face ca imprimanta dvs. 3D sa functioneze mai mult si cu mai mult succes. Sarcinile lunare de intretinere includ asigurarea strangerii curelelor si lubrifierea pieselor mobile. De asemenea, trebuie sa va asigurati ca suruburile sunt stranse de cateva ori pe an, atat pe cadrul imprimantei, cat si pe motor.
Geek claseaza cele mai bune produse pentru persoanele care doresc sa stie rapid ce sa cumpere.