DE CE NOI: GEEK petrece mii de ore examinand, intervievand experti si testand produse pentru a ajuta consumatorii sa cumpere informat. Afla mai multe »
Urmaresc recomandarile noastre
Indiferent daca urmariti jocul de pe scaune la preturi accesibile sau observati natura de la o distanta sigura, binoclul va pune chiar in centrul actiunii. Cu toate acestea, perechea pe care o aduceti la opera nu este aceeasi pereche de care ati avea nevoie pentru observarea stelelor. Pentru a obtine ceea ce este mai bun pentru dvs., trebuie sa intelegeti cum functioneaza binoclul.
Daca utilizati binocluri in lumina diminuata, cel mai probabil doriti un obiectiv obiectiv mare (obiectivul din spate). Cu cat un obiect este mai indepartat, cu atat este mai mare marirea de care veti avea nevoie pentru a-l vedea corect. Exista doua tipuri de binocluri dintre care puteti alege, prisma acoperisului sau prisma Porro, dar indiferent de tipul ales, veti dori un obiectiv acoperit si un unghi larg de vedere pentru cea mai buna experienta de vizionare.
Acest articol explica mai detaliat nuantele binoclului, astfel incat sa puteti alege cu incredere ceea ce este potrivit pentru nevoile dvs. Cand sunteti gata sa cumparati, consultati binoclurile pe care le-am ales manual pentru a vedea care este cel mai potrivit pentru dvs.
Exista doua tipuri principale de binocluri pe piata: prisma acoperisului si prisma Porro.
Binoclul cu prisma de acoperis este mai rationalizat, cu ocularele in linie cu obiectivele obiective din fata. Desi sunt mai putin voluminoase si mai usor de tinut, costa mai mult sa le faca, asa ca tind sa fie mai scumpe decat binoclurile cu prisma Porro.
Deoarece prismele Porro sunt decalate unele de altele, binoclurile Porro prism sunt voluminoase, cu lentilele obiective pozitionate mai departe decat ocularele.
Cu toate acestea, acestea sunt mult mai accesibile decat omologii lor cu prisma acoperisului, ceea ce inseamna ca veti obtine o calitate a imaginii mai buna pentru banii dvs.
Cand rasfoiti binoclul, veti observa ca vin cu un set de numere, cum ar fi 12×60 sau 10×25.
Primul numar se refera la marire, iar al doilea numar se refera la diametrul obiectivului obiectiv.
Al doilea numar este diametrul fiecarui obiectiv obiectiv in milimetri. Cu cat obiectivul obiectiv este mai mare, cu atat mai multa lumina este lasata in binoclu si imaginea va fi mai stralucitoare si mai clara.
Compensare: obiectivele obiective mai mari sunt binocluri egale, care sunt mai grele, mai voluminoase si mai greu de mentinut stabile fara monopied sau trepied.
O pereche de marire a binoclului este cantitatea de ori mai apropiata de scena pe care o vizualizati comparativ cu observarea cu ochiul liber. Binoclul cu o marire de 12x face ca obiectele sa para de 12 ori mai aproape decat ar fi daca le-ati privi fara binoclu.
Nivelul corect de marire depinde de ceea ce veti folosi binoclul. De exemplu, aveti nevoie de 3x pana la 5x pentru teatru, 7x pentru evenimente sportive, 8x pana la 10x pentru observarea pasarilor si de 10x pana la 30x pentru observarea stelelor.
Pupila de iesire este vizualizata ca un cerc de lumina in centrul fiecarui ocular intr-o pereche de binocluri. Pentru orice pereche de binocluri pe care le considerati, diametrul pupilei de iesire ar trebui sa fie furnizat in specificatiile produsului. Un diametru mai mare ofera un camp vizual mai luminos. De ce conteaza asta? In conditii de lumina, nu. Cu toate acestea, daca utilizati binoclul noaptea sau pe intuneric, aceasta este o specificatie importanta de verificat inainte de cumparare. Va sugeram binocluri cu o pupila minima de iesire de 5 mm sau mai mult, daca le veti folosi cu lumina slaba.
Daca utilizati binoclul numai in lumina puternica, diametrul pupilei de iesire nu este la fel de critic pentru decizia dvs. de cumparare, deoarece chiar si binoclurile cu pupila de iesire minima de 2mm va vor oferi o vedere luminoasa.
Daca dintr-un anumit motiv nu reusiti sa gasiti pupila de iesire pentru o pereche de binocluri, o puteti calcula singur impartind diametrul efectiv al obiectivului obiectiv prin marire. De exemplu, o pereche de binocluri 7×42 ar avea o pupila de iesire de 6 mm.
Scopul acoperirii lentilelor este de patru ori: reducerea stralucirii si a reflexiilor, pentru a face culorile sa para mai vii, pentru a creste transmisia luminii si pentru a imbunatati contrastul.
Lentilele pot fi neacoperite, acoperite (adica au un singur strat de acoperire), multi-acoperite (au mai multe straturi de acoperire) sau complet multi-acoperite (toate suprafetele lentilelor din interior si din exterior au mai multe straturi de acoperire).
Veti gasi unul dintre cele trei tipuri de prisme in majoritatea binoclurilor: BaK-4, SK-15 sau BK-7. Proprietatile de cautat intr-o prisma buna sunt un indice de refractie ridicat si un unghi critic scazut – acest lucru inseamna ca o prisma poate transmite cu mai putina lumina pierduta ca urmare a reflexiei interne.
Prismele BaK-4 sunt considerate de cea mai inalta calitate, urmate de prismele SK-15 si BK-7. Acestea fiind spuse, toate sunt realizate din sticla optica speciala, astfel incat chiar si binoclurile cu prisme BK-7 ofera o calitate decenta a imaginii.
Atat unghiul de vedere, cat si campul de vedere exprima cat de mult peisaj puteti vedea cand priviti prin binoclu. Unii producatori listeaza ambele specificatii, in timp ce altii listeaza doar una.
Unghiul de vedere este masurat in grade; campul vizual se masoara in picioare. Deci, pentru majoritatea oamenilor, campul vizual este mai semnificativ decat unghiul de vedere.
Gama de preturi pentru binoclu este larga. Puteti cheltui doar 150 RON pe o pereche si pana la peste 12.000 de lei. Iata cateva linii directoare.
Ieftin
Daca doriti pur si simplu o pereche de binocluri de baza pentru vizionarea de sport sau ocazional observarea stelelor sau observarea pasarilor, puteti gasi modele bugetare bune intre 200 si 300 RON.
Gama medie
Cei care doresc ceva mai mult de la binoclu in ceea ce priveste durabilitatea si calitatea imaginii, ar trebui sa cheltuiasca intre 300 si 700 RON pentru o pereche.
Scump
Daca doriti cu adevarat sa folositi binoclurile impermeabile, rezistente la ceata, cu o calitate exceptionala a imaginii, asteptati sa platiti intre 700 si 2.500 RON. Daca nu aveti nevoie de binocluri de calitate profesionala, nu este necesar sa mai cheltuiti.
I. Binoclul este rezistent la apa?
R. Nu toate binoclurile sunt impermeabile, dar cele care au niveluri diferite de rezistenta la apa. Cei fara rating nu sunt potriviti pentru a lua pe apa sau in ceata sau ploaie. Cei care sunt rezistenti la intemperii pot rezista la ceata sau la ploi slabe. Cele rezistente la apa pot fi folosite bine in ploaie si sunt chiar submersibile la o anumita adancime, care variaza intre marci si modele.
I. Care este cel mai bun material de sasiu pentru o pereche de binocluri?
R. Nu exista cel mai bun material de sasiu, toate au avantajele si dezavantajele lor. Aluminiu este o alegere populara, deoarece este ieftin si destul de usor. Nu este la fel de usor ca magneziul, dar binoclul cu sasiu din magneziu va costa mai mult. Policarbonatul este o alta alegere excelenta a sasiului, deoarece este rezistent la coroziune, puternic si rezistent la intemperii.
I. Trebuie sa folosesc un trepied sau monopied cu binoclul meu?
R. Poate fi mai greu sa obtii o imagine clara de la binoclu cu o marire mai mare fara a folosi un trepied, monopied sau alt dispozitiv stabil. Veti avea nevoie cu siguranta de un dispozitiv stabil pentru orice binoclu cu marire de peste 20x. Cu toate acestea, unii utilizatori considera ca au nevoie de un trepied pentru binocluri de peste 12x, mai ales cand le folosesc pentru perioade lungi de timp.
Geek claseaza cele mai bune produse pentru persoanele care doresc sa stie rapid ce sa cumpere.