DE CE NOI: GEEK petrece mii de ore examinand, intervievand experti si testand produse pentru a ajuta consumatorii sa cumpere informat. Afla mai multe »
Urmaresc recomandarile noastre
Copierea de rezerva a datelor de pe un computer sau dispozitiv mobil nu a fost niciodata mai usoara. Puteti transmite date in cloud, le puteti salva pe un hard disk extern sau puteti transfera datele cu usurinta si rapid pe o unitate flash. Acum, nu va vom judeca cu cat de des faceti o copie de rezerva a datelor dvs. (Vom presupune doar ca sunteti ca majoritatea oamenilor si probabil ca nu este suficient de des.) In schimb, vrem sa va ajutam sa faceti backup cu succes a datelor, afland cum sa alegeti cea mai buna unitate flash.
Lucrul grozav despre unitatile flash este ca sunt usor de utilizat. De asemenea, puteti transporta cu dvs. fisiere importante oriunde mergeti si va puteti proteja fisierele cu criptare pe o unitate flash, ceea ce face ca aceste dispozitive sa fie foarte versatile.
La Geek, ne mandrim cu cercetarile detaliate pe care le desfasuram in fiecare categorie de produse, inclusiv unitati flash. Cautam sa oferim cititorilor nostri informatiile de care au nevoie pentru a face o achizitie inteligenta. In plus, nu acceptam niciodata mostre gratuite de la producatori, ceea ce inseamna ca va puteti simti confortabil ca selectiile si recenziile noastre de produse raman fara prejudecati. Continuati sa cititi acest ghid de cumparare a unitatii flash pentru a intelege tehnologia din spatele acestor mici dispozitive la indemana si cum puteti alege cel mai bun pentru nevoile dvs.
O unitate flash este un dispozitiv portabil mic care utilizeaza un tip de stocare a memoriei electronice numit memorie flash pentru a stoca datele. Memoria flash nu necesita piese mecanice in miscare, iar unitatea flash nu are nici piese mobile.
Pentru a stoca biti individuali de date, siliciul din unitatea flash utilizeaza un aspect al grilei. Fiecare sectiune a grilei, numita celula, contine doi tranzistori care functioneaza impreuna pentru a stoca un pic de date. Metoda de aplicare a unei incarcari electrice intre tranzistoare determina daca celula are un zero sau unul stocat in ea.
Unitatea flash are nevoie de energie electrica pentru a citi si scrie date, dar functioneaza atat de bine deoarece detine setarea zero sau una din celula (datele) chiar si dupa ce ati scos unitatea de la sursa sa de alimentare.
Stick USB Flash vs. Stick USB SSDS
O unitate SSD (SSD) utilizeaza, de asemenea, tehnologia de memorie flash pentru a stoca date, aceeasi tehnologie intr-o unitate flash. Cu toate acestea, un SSD ofera stocare permanenta a datelor in interiorul unui computer sau dispozitiv mobil, care difera de stocarea portabila a unei unitati flash.
Un SSD ar putea fi un substitut pentru un hard disk de pe computer sau poate functiona alaturi de un hard disk traditional. SSD-urile sunt mai rapide la citirea si scrierea datelor decat hard disk-urile traditionale cu platouri rotative sau capetele de citire / scriere.
Daca scapati un hard disk, platourile se pot rupe, ceea ce inseamna ca va pierdeti datele. Deoarece SSD-urile stocheaza date mai degraba electronic decat cu piese in miscare, acestea nu sunt susceptibile la acest tip special de daune si pierderi de date. Cu toate acestea, este mai scump sa salvati date pe un SSD decat pe un hard disk traditional.
Marea majoritate a unitatilor flash utilizeaza o conexiune USB pentru a partaja date cu alte dispozitive. Porturile USB sunt atat de frecvente pe atat de multe tipuri de dispozitive, incat utilizarea unitatilor flash USB va ofera multa versatilitate.
Majoritatea unitatilor flash utilizeaza cel mai comun conector USB de tip C. Cu toate acestea, ocazional veti vedea cateva alte optiuni pentru conectarea unei unitati flash.
Unele tipuri de unitati flash au mai multe optiuni de conexiune incorporate, oferindu-le o forma de X. Este posibil sa gasiti conexiuni Micro USB si USB de tip C impreuna cu o conexiune Lightning in acest tip de unitate flash.
Un alt lucru pe care ar trebui sa-l mentionam: deoarece un card de memorie foloseste acelasi tip de tehnologie de memorie flash ca o unitate flash, unii oameni se gandesc la carduri de memorie precum unitatile flash. Cu siguranta le puteti folosi pentru backupul datelor sau pentru partajarea datelor intre dispozitive , dar deoarece sloturile pentru carduri de memorie nu sunt la fel de obisnuite ca sloturile USB, unitatile flash USB sunt mai populare.
Unitatile flash USB utilizeaza unul dintre cele doua standarde de viteza de transmisie.
USB 2.0: Acesta este un standard comun pentru unitatile flash. Unitatile flash USB 2.0 au o viteza de transfer maxima de 60 Mbps (megabytes pe secunda), dar majoritatea unitatilor depasesc aproximativ 30 sau 40 Mbps.
USB 3.0: Multe unitati flash mai noi accepta acest standard, dar veti plati un pic suplimentar pentru acestea fata de unitatile USB 2.0. Viteza maxima de transfer este de 640 Mbps, dar majoritatea unitatilor flash depasesc la 150 sau 200 Mbps.
Un ultim lucru de remarcat: indiferent de standardul USB utilizat de o unitate flash, va putea utiliza in continuare orice port USB pentru a partaja date. Deoarece tehnologia USB este compatibila cu versiunile anterioare, puteti utiliza o unitate flash USB 2.0 intr-un port USB 3.0 pe un computer, de exemplu.
Capacitatea de stocare este principalul factor care determina costul unei unitati flash. Unitatile cu capacitate mai mica costa mai putin decat unitatile cu capacitate mai mare. Capacitatea unitatii flash este masurata in gigaocteti (GB).
Celalalt factor care determina pretul este standardul USB utilizat de unitatea flash. Unitatile flash cu un standard USB mai nou si o viteza de transmisie mai mare vor costa mai mult. Va puteti astepta sa platiti de la 25 la 200 RON si mai mult pentru o unitate flash.
Ieftin
Puteti gasi unitati flash USB 2.0 cu o capacitate de stocare de 8 GB sau mai mica sub 25 RON. De multe ori gasiti aceste unitati mai vechi vandute in pachete de patru sau mai multe.
Puteti gasi unitati flash USB 2.0 si USB 3.0 de 16 GB pentru 25 pana la 70 RON, precum si unele unitati flash USB de 32 GB.
Gama medie
Puteti gasi unitati flash USB 3.0 de 32 GB si unitati flash USB 2.0 si USB 3.0 de 64 GB pentru 70 pana la 120 RON.
Majoritatea unitatilor flash USB de 128 GB si USB 3.0 costa intre 120 si 200 RON, desi unele unitati USB 2.0 de 128 GB sunt mai ieftine.
Scump
Unitatile flash care au 256 GB, 512 GB sau 1 TB de stocare a datelor costa 200 RON si mai mult . (Intelegeti ca unitatile USB de 512 GB si 1 TB sau mai mari sunt foarte rare in acest moment, iar calitatea lor de constructie este discutabila.)
De asemenea, veti plati in aceasta gama de preturi pentru unitatile flash care contin un port Lightning pentru utilizare cu dispozitivele mobile Apple iOS.
I. Care sunt cateva motive bune pentru utilizarea unitatilor flash?
R. Deoarece unitatile flash sunt atat de mici, sunt perfecte pentru a lua cu dvs. fisiere de computer dintr-o locatie in alta. Unele persoane folosesc o unitate flash ca optiune de rezerva a datelor pentru computerul lor si transporta unitatea flash cu ele. De asemenea, puteti copia un fisier pe o unitate flash si il puteti imprima in alta locatie.
I. De ce nu as arde doar date pe un CD-ROM?
R. Cu siguranta, unora le place sa inscriptioneze copii de rezerva ale datelor computerului pe CD-uri, dar acest proces dureaza mult mai mult decat utilizarea unei unitati flash USB. De asemenea, o unitate flash poate contine mai multe date decat un singur CD. Va trebui sa utilizati mai multe CD-uri pentru a se potrivi cu stocarea datelor pe o singura unitate flash. In cele din urma, tehnologia USB este mai frecvent disponibila pe computerele moderne decat unitatile CD, astfel incat sa puteti utiliza datele de pe o unitate flash in mai multe locatii.
I. Cum pot sa pastrez datele in siguranta ale unitatii flash USB?
R. Daca sunteti ingrijorat de pierderea unitatii flash si de accesarea altcuiva la datele dvs., aveti cateva optiuni pentru protejarea datelor. Unele unitati flash pot cripta datele si pot fi deblocate numai cu o parola sau o cheie. Puteti utiliza diverse aplicatii sau programe terte pentru a cripta singura o unitate flash. Unele unitati flash necesita o amprenta pentru deblocarea datelor.
I. Unde pot folosi o unitate flash?
R. Orice tip de computer poate accesa o unitate flash, atata timp cat computerul are portul potrivit. Pur si simplu conectati unitatea flash la dispozitiv si ar trebui sa puteti citi fisierele stocate pe acesta. Computerele desktop, computerele de retea, laptopurile si unele dispozitive mobile precum camerele digitale si telefoanele pot citi unitati flash USB.
Geek claseaza cele mai bune produse pentru persoanele care doresc sa stie rapid ce sa cumpere.