cel mai bun hard disk

Cel mai bun hard disk

Ore
Research
Produse
Evaluate
Editorii nostri cerceteaza, testeaza si recomanda in mod independent cele mai bune produse. Puteti afla mai multe despre procesul nostru de examinare aici.
Ghid de cumparaturi

Cel mai bun hard disk

cel mai bun hard disk ghid cumparaturi
Cel mai bun hard disk: Ghid de cumparaturi

Putine lucruri pot da viata noua unui computer asa cum poate face upgrade-ul unui hard disk. Una dintre cele mai importante parti ale unui computer, hard diskul intern stocheaza sistemul de operare, aplicatiile si toate datele dvs., inclusiv documente, fotografii, muzica si videoclipuri.

In ultimii ani, hard disk-urile au facut salturi enorme in ceea ce priveste spatiul de stocare si performanta. In acelasi timp, in timp ce o actualizare a hard disk-ului era o propunere costisitoare – in mod prohibitiv pentru cele mai mari optiuni de stocare – inlocuirea hard disk-ului intern este acum una dintre cele mai putin costisitoare modalitati de imbunatatire a computerului.

Daca nu sunteti sigur de unde sa incepeti cautarea, va putem ajuta. Ghidul nostru de cumparare evidentiaza cateva hard disk-uri interne despre care credem ca se deosebesc de multime si include, de asemenea, o multime de informatii pentru a va orienta in directia corecta in timp ce faceti cumparaturi.

Consideratii cheie

Cand cumparati un hard disk intern, trebuie sa luati in considerare mai multe lucruri, inclusiv tipul de stocare, capacitatea, viteza si alte caracteristici.

Tipul de stocare

Unitatile de disc interne sunt impartite in trei categorii distincte: unitatea hard disk traditionala de stocare magnetica (HDD), unitatea SSD (SSD) si unitatea hibrida.

HDD: HDD-ul este cel mai vechi tip de hard disk intern, inventat in 1954. HDD-urile stocheaza date folosind platouri rotative acoperite cu un material magnetic, in timp ce un cap magnetic montat pe un brat de actionare in miscare citeste datele din platou si ii scrie date. Mai degraba decat stocarea secventiala a datelor, HDD-urile stocheaza date folosind metode de acces aleatoriu. Aceasta inseamna ca, prin maparea corecta a datelor stocate pe un platou, hard diskul poate accesa orice blocuri individuale de date la fel de rapid, indiferent de locul in care blocurile sunt codate pe platou.

Deoarece aceasta tehnologie este atat de matura si componentele sunt relativ ieftine, HDD-urile ofera cea mai buna combinatie de stocare si pret. Dezavantajul este ca HDD-urile sunt susceptibile la deteriorare. Deoarece capul magnetic planeaza deasupra platoului cu o distanta mica de trei nanometri, un soc semnificativ poate face capul sa intre in contact cu platoul, rezultand daune grave. Unitatile moderne au caracteristici de anulare a socurilor incorporate, dar chiar si cu cele mai bune contramasuri, acest tip de deteriorare este intotdeauna un risc. In plus, deoarece HDD-ul stocheaza datele magnetic, expunerea la un magnet puternic il poate sterge sau corupe.

SSD: Aceasta este o abordare complet diferita a proiectarii hard diskului, utilizand memorie in stare solida (similara cu cea utilizata in smartphone-uri sau tablete ) in locul platourilor rotative. Deoarece nu exista parti in miscare, SSD-urile ofera viteze de citire / scriere mult mai mari decat HDD-urile. Cele mai mari dezavantaje ale acestora sunt pretul si capacitatea de stocare. Utilizarea pe scara larga a memoriei in stare solida in telefoane si tablete mentine cererea si costurile corespunzatoare mai mari decat cele ale HDD-urilor.

Deoarece nu au parti in miscare, SSD-urile depasesc fragilitatea inerenta a designului traditional HDD. In plus, sunt imuni la coruptia magnetica. Deoarece SSD-urile stocheaza date in sarcini electrice, acestea au un rating de rezistenta, in esenta o durata de viata pentru o utilizare optima in conditii de siguranta. Rezistenta are legatura cu cat de multe date pot fi scrise pe unitate intr-o anumita perioada, cum ar fi cinci ani. Unitatile care au depasit ratingul de rezistenta sunt susceptibile la pierderea datelor daca sunt lasate fara alimentare.

Unitate hibrida: a treia optiune combina beneficiile ambelor tipuri de hard disk. Unitatile hibride utilizeaza platouri magnetice traditionale pentru a oferi capacitati mari de stocare combinate cu stocare SSD mai mica si mai rapida pentru o functionare frecventa sau de inalta intensitate.

Capacitate

Unul dintre cei mai mari factori pe care cei mai multi oameni ii cauta atunci cand compara hard disk-urile este capacitatea. Masurat in gigaocteti (GB) – un gigabyte este egal cu 1.024 megabyte – sau terabyte (TB) – un terabyte este egal cu 1.024 GB – majoritatea HDD-urilor de pe piata ofera in prezent sute de gigaocteti la nivelul low si mai multi terabytes la nivelul high. SSD-urile disponibile in mod obisnuit variaza de la 128 GB la 2 TB.

Viteza

Viteza este un alt factor important de luat in considerare atunci cand cumparati un hard disk intern, mai ales atunci cand va uitati la HDD-uri. Deoarece platourile magnetice se rotesc, viteza de citire / scriere a unitatii este direct legata de cat de repede se rotesc platourile.

Unitatile „verzi” sunt cele mai lente dintre unitatile de disc rotative, la 5.400 rpm, consumul redus de energie fiind principalul lor punct de vanzare. Acest lucru le face o alegere buna pentru computerele mobile , in special in setarile in care consumul bateriei trebuie optimizat.

Hard disk-urile standard se rotesc de obicei la 7.200 rpm si ofera un bun echilibru intre performanta si consum de energie.

Unitatile de inalta performanta se rotesc la 10.000 rpm si sunt cele mai potrivite pentru computerele desktop .

Marimea

Un alt factor de luat in considerare este dimensiunea compartimentului de hard disk intern. Majoritatea computerelor desktop au golfuri concepute pentru a lua un hard disk de 3,5 inci, in timp ce majoritatea laptopurilor folosesc profilul mai mic de 2,5 inci.

Caracteristici ale hard disk-ului intern

Cache

Memoria cache interna a hard diskului joaca un rol similar cu memoria RAM cu acces aleator (computer). Un computer foloseste RAM pentru a detine sistemul de operare si orice programe sau date la care lucrati, ceea ce accelereaza lucrurile, deoarece RAM ofera acces la date mult mai rapid decat un hard disk. Memoria cache a unui hard disk pastreaza datele in memorie in timp ce hard diskul citeste si scrie pe platou. Cu cat este mai mare memoria cache, cu atat mai rapid poate prelucra date un hard disk.

Procesoare

La fel ca un computer, hard disk-urile interne au procesoare care controleaza functiile unitatii. In timp ce multe unitati de hard disk au procesoare single-core, unitatile de inalta performanta au procesoare multi-core care pot gestiona datele mai rapid si pot imbunatati performanta generala a unitatii.

Preturi

Ieftin: hard disk-urile interne au scazut de-a lungul anilor pana la punctul in care chiar si cele mai mari au un pret rezonabil. Unitatile hard disk la nivel de intrare sub 1 TB, care se rotesc la 5.400 rpm si au 8 MB de cache costa mai putin de 250 RON.

Mid-range: Aceste unitati au performante mai mari, cu o capacitate de pana la 2 TB si 64 MB sau 128 MB de cache si se rotesc la 7.200 rpm. Aceste unitati costa intre 250 si 1.000 RON.

Scump: Unitatile de ultima generatie au 6 TB sau mai mult, se invart la 7.200 sau 10.000 rpm, au 256 MB de cache, precum si procesoare multi-core. Asteptati sa platiti peste 1.000 RON.

Sfaturi

  • Reutilizati o unitate interna pe care nu o utilizati. Puteti cumpara o carcasa care o transforma efectiv intr-un hard disk extern de rezerva .
  • Selectati un hard disk care este compatibil cu computerul dvs. Hard disk-urile se conecteaza la placa de baza prin diferite tipuri de interfata, cele mai frecvente fiind SATA sau IDE.
  • Cautati un hard disk intern cu protectie la socuri incorporata. Acest lucru este important mai ales daca achizitionati un hard disk pentru laptop si mai ales daca il folositi in deplasare.
  • Cumparati cel mai rapid hard disk intern pe care vi-l puteti permite. Hard disk-urile sunt veriga slaba in performanta unui computer. Incercati sa cumparati hard diskul cu cea mai rapida performanta pentru a ajuta la atenuarea acestui blocaj.
  • Opteaza pentru unul sau doua platouri. Desi este imposibil sa evitati piesele in miscare in HDD-uri, incercati sa cumparati unul care are unul sau doua platouri. In timp ce unitatile de consum pot avea pana la cinci platouri individuale, cu cat o unitate are mai multe platouri, cu atat genereaza mai multa caldura si cu atat este mai mare potentialul de defectiune.

Intrebari frecvente

I. Am cumparat o unitate care statea de ceva vreme pe un raft. Asta ma incurca in garantia mea?

R. Nu. Garantia incepe la data cumpararii.

I. La ce tip de garantie ma pot astepta?

R. Majoritatea unitatilor au o garantie de trei ani, dar unele au o garantie de cinci ani.

I. Hard disk-urile vin cu vreun software?

R. Unii o fac. In functie de producator, unele hard disk-uri interne vin cu un software care va ajuta sa clonati si sa migrati datele de pe hard diskul existent.

Lasa-ne un feedback

Staff Editorial
DespreGeek

Geek claseaza cele mai bune produse pentru persoanele care doresc sa stie rapid ce sa cumpere.

Te-ar putea interesa
Asistentul tau de shopping
Vezi oferta eMAG.ro